Acasa InternationalBasarabia FMI: R. Moldova a trecut la etapa de relansare economica

FMI: R. Moldova a trecut la etapa de relansare economica

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Republica Moldova a trecut de la etapa de stabilizare economica la cea de relansare economica. Aceasta este concluzia reprezentantului FMI care s-a aflat la Chisinau, in perioada 28 aprilie-13 mai 2010, intr-o vizita de evaluare, relateaza publicatia Panorama.


Memorandumul se implementeaza cu succes, iar toate masurile stipulate au fost indeplinite de catre Moldova”, a declarat sefului misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Nikolai Gheorghiev, in cadrul primei evaluari a programului economic, incheiat cu Moldova pentru 2010-2012, scrie Jurnal.md

Conducatorul Misiunii FMI pentru Republica Moldova, Nikolai Gheorghiev, a apreciat pozitiv stadiul de executare a angajamentelor asumate de Guvern si evolutia reformelor promovate de autoritati, in cadrul unei conferinte de presa. „Ne asteptam ca PIB-ul Republicii Moldova sa creasca in 2010 cu 2,5% si cu 3,6% in 2011”, sustine Gheorghiev. El a precizat, in acelasi timp, ca preturile pentru energie au crescut, leul s-a depreciat, s-au marit accizele, prin urmare a crescut inflatia.

Premierul Moldovei Filat a mentionat ca autoritatile moldovenesti si-au luat angajamentul sa mentina ritmul de stabilizare a bugetului, sa reformeze sistemul de reglementare in sectorul energetic, potrivit Jurnal.md. In luna iulie, Guvernul Moldovei va beneficia de 89 milioane de dolari pentru consolidarea pozitiei bugetare si suplinirea rezervelor valutare, in conformitate cu acordul semnat in urma misiunii de evaluare, care urmeaza a fi prezentat pentru aprobare Consiliului Executiv al Fondului de la Washington.

Programul economic al FMI cu Moldova pentru anii 2010-2012 prevede acordarea unui imprumut in valoare de 574,4 milioane dolari SUA si este cel mai mare imprumut acordat Chisinaului pana in prezent, conform aceleasi surse. Imprumutul a fost acordat Moldovei pe un termen de zece ani la o dobanda anuala de 0,25%. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult