Acasa InternationalBasarabia FMI stopează o nouă tranşă pentru R. Moldova, din cauza alegerilor

FMI stopează o nouă tranşă pentru R. Moldova, din cauza alegerilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Fondul Monetar Internaţional stopează acordarea unei noi tranşe din împrumutul contractat de Republica Moldova până la anul viitor, după ce va fi ales noul parlament şi va fi format un alt guvern.


 

În anul curent Republica Moldova nu va mai primi tranşe din împrumutul de la FMI. Misiunea de evaluare a FMI, care urma să sosească la Chişinău în octombrie, va fi transferată, probabil, pentru primul trimestru al anului viitor, adică după ce se vor încheia alegerile, va fi format parlamentul şi instalat în funcţie noul guvern, a declarat la o întrevedere informală cu presa reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev, transmite Agerpres.

Misiunea de evaluare va discuta cu noua echipă a executivului şi, în funcţie de rezultatul acestor discuţii, va fi transferată următoarea tranşă din împrumutul acordat de FMI pentru realizarea programului convenit în toamna anului 2009, potrivit Info-Prim Neo. În acelaşi timp, oficialul FMI s-a arătat optimist în privinţa relansării economice a Republicii Moldova. ‘Relansarea economică se produce în Moldova cu paşi mai rapizi decât presupuneam în tomna anului 2009’, a spus el. Potrivit oficialului de la FMI, se poate spune că ritmul de relansare economică este mai înalt decât cel prognozat, chiar dacă creşterea de 5,6% a PIB-ului în primul semestru al anului nu poate fi considerată relevantă, întrucât datele se prezintă în comparaţie cu perioada respectivă a anului trecut. Tokhir Mirzoev a spus că şi calitatea creşterii economice pare să se îmbunătăţească. Dacă în primele trei luni aceasta se baza doar pe creşterea consumului ca urmare a transferurilor băneşti de peste hotare, în cel de-al doilea trimestru se atestă o sporire a valorii adăugate brute create de unele ramuri de producere a mărfurilor şi serviciilor. Republica Moldova a negociat la finele anului trecut un memorandum cu FMI, prin care instituţia monetară internaţională va acorda ţării un împrumut în valoare de aproape 600 milioane dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult