Acasa InternationalBasarabia Grupul Ilascu, decorat de Mihai Ghimpu

Grupul Ilascu, decorat de Mihai Ghimpu

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Popa au fost decorati, de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu „Ordinului Republicii”.


Totodata, Mihai Ghimpu l-a decorat cu Ordinul Republicii si pe Stefan Uratu, fostul sau consilier prezidential pe probleme politice, care a renuntat la functia de consilier al lui Mihai Ghimpu in favoarea functiei de deputat, transmite Jurnal.md.
In decret este mentionat ca distinctiile au fost conferite in semn de profunda gratitudine pentru contributia remarcabila la Miscarea de Eliberare Nationala, pentru „eroismul si spiritul de sacrificiu manifestate in lupta pentru independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si pentru curajul si darzenia de care au dat dovada in apararea demnitatii umane si nationale in timpul detentiei ilegale in temnitele regimului neconstitutional instalat in raioanele de est ale tarii”.
Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa s-au aflat, in perioada 1990-1992, printre membrii rezistentei romanesti a organizatiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova, condus de Ilie Ilascu. Acestia se opuneau separarii Transnistriei de Republica Moldova, considerandu-se romani. Cei patru militanti unionisti pro-romani au fost acuzati de terorism si instigare la rasturnarea puterii autoproclamate de la Tiraspol de catre regimul separatist pro-rus din Trasnistria.

Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie. Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, la expirarea termenului de detentie. In acelasi an, dupa ce fusese sesizata de Ilie Ilascu, CEDO a condamnat Republica Moldova si Rusia in cazul Ilascu si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflati in detentie in Transnistria. Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc au fost eliberati in iunie 2007.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult