Acasa InternationalBasarabia Guvernul Iurie Leancă nu a primit votul de încredere

Guvernul Iurie Leancă nu a primit votul de încredere

scris de M.A.B.
11 afisari

Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului.

Guvernul Leancă 2 nu a primit votul de investitură

Guvernul Leancă 2 nu a primit votul de investitură

Guvernul Leancă 2 nu a primit vot de încredere în Parlament. După ce au dezbătut Programul de activitate al noului Cabinet de miniştri şi lista membrilor acestuia, doar 42 de aleşii ai poporului au dat vot de încredere noului Executiv.
Potrivit Constituţiei, şeful statului poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier. Dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, legislativul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.
Premierul desemnat, Iurie Leancă, a anticipat un astfel de rezultat și și-a pregătit chiar și un discurs în acest sens.
„Este un joc netransparent cu comuniștii. S-a văzut că nu există o susținere reală din partea comuniștilor. Trebuie să plecăm capul în fața cetățenilor din R. Moldova pentru situația creată și să ne cerem scuze”, a menționat Leancă.
Totodată, candidatul desemnat la funcția de premier susține că în viitorul apropiat trebuie negocat un nou acord

„Nu există o șansă pentru ca această alianță să funcționeze cu eficiență și randamnet. Este o obligație ca cele trei partide să se așeze la masa de negocieri și să fie semnat un nou accord. Acordul care a fost semnat între PLDM și PDM ridică semne de întrebare. Voi insista ca de urgență să lansăm aceste discuții și să formăm o alianță funcțională, altfel va fi imposibil să susțin în calitate de deputat o minoritate parlamentară”, a declarat Leancă.

Liberal-democratul a ținut să explice de ce a dorit să ajungă din nou în fotoliul de premier. „Am vrut să fiu prim-ministru fiindcă am vrut să continui ceea ce am pornit. Mi-am dorit să pot contribui la reformarea justiției și a procuraturii. Mi-am dort să continui șansa sistemului bancar. Concluzia este că jocul și înțelegerile cu PCRM sunt periculoase.

Doar 42 de aleşii ai poporului au dat vot de încredere Guvernului Leancă. Pentru învestirea Executivului sunt necesare cel puţin 51 de voturi.
În lista membrilor Cabinetului de miniștri nu am văzut persoane care ar putea face față problemelor actuale. Așa a motivat liderul PCRM, Vladimir Voronin, votul de neîncredere al deputaților comuniști pentru Guvernul Leancă, informează UNIMEDIA.

„Am discutat cu membrii partidului. Încă pe 13 decembrie am decis să participăm activ la deblocarea Parlamentului. Am așteptat până ieri. Cu o zi înainte, în sfârșit l-am văut pe viu pe domnul Leancă”, a menționat Voronin.
Potrivit președintelui comuniștilor, lista cu membrii noului Guvern nu a fost convingătoare.

„Noi am cerut să discutăm din timp despre lista nominală. Ei ne tot spuneau că ne vor trimite prin internet programul de guvernare. Abia azi am văzut lista. Sunt mulți membri pe care nu-i cunoaștem”, a precizat acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult