Acasa InternationalBasarabia Guvernul SUA aloca R.Moldova 262 de milioane de dolari

Guvernul SUA aloca R.Moldova 262 de milioane de dolari

scris de Ziua Veche
24 Afisari

 

.Pentru Republica Moldova este foarte importantă asistenţa acordată prin intermediul Programului Guvernului SUA „Provocările Mileniului”, deoarece permite nu numai implementarea unui şir de proiecte majore pentru ţara noastră, dar constituie şi un semn de apreciere a politicilor democratice ale actualei guvernări, a declarat Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul întrevederii de marţi cu Daniel Yohannes, Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, relatează MOLDPRES.


Preşedintele Mihai Ghimpu a mai menţionat că cooperarea în cadrul Programului consolidează parteneriatul strategic pe care Republica Moldova doreşte să-l construiască cu Statele Unite ale Americii în diferite domenii de colaborare.

 

În opinia şefului statului, implementarea proiectelor de tranziţie la o agricultură performantă şi reabilitare a reţelei de drumuri, pentru care au fost alocate de guvernul SUA 262 mln de dolari, sau altor programe comune, va avea un efect transformator asupra economiei Republicii Moldova, încurajînd şi stimulînd interesul companiilor atît americane, cît şi europene de a investi în ţara noastră.

„Avem nevoie de investiţii străine directe, mai cu seama că după alegeri sîntem siguri că vom avea o stabilitate politică, care ne va permite să realizăm toate programele de modernizare a Republicii Moldova”, a accentuat Mihai Ghimpu.

În cadrul dialogului, Preşedintele Mihai Ghimpu a mai specificat că pentru Republica Moldova este foarte importantă şi semnarea proiectului Compact, fiind reiterat angajamentul ferm de a obţine progrese semnificative în procesul de prevenire şi combatere a fenomenului de trafic de fiinţe umane, astfel ca R.Moldova să avanseze din categoria Tier 2 Watch List a Departamentului de Stat. „Indiferent de alegerile care urmează să se desfăşoare în ţara noastră, sîntem determinaţi să implementăm proiectul „Compact” conform acordului şi în termeni stabiliţi”, a spus şeful statului moldovean.

Daniel Yohannes a accentuat că este satisfăcut de stadiul de implementare a proiectelor, menţionînd că Republica Moldova intră în lista celor 20 de state-model, în care Corporaţia implementează programele sale, datorită politicilor bune de guvernare. „Toate proiectele, care urmează a fi implementate în Republica Moldova, sînt în beneficiul populaţiei. Vom depune toate eforturile, în comun cu autorităţile moldave, ca peste o perioadă de timp cetăţenii să simtă aceste beneficii la modul practic”, a specificat oficialul american.

Preşedintele Corporaţiei „Provocările Mileniului” a apreciat eforturile conducerii Republicii Moldova în procesul de democratizare şi dezvoltare a ţării, menţionînd că aceasta va beneficia şi în continuare de susţinere pe toate dimensiunile.

 

Programul „Compact” şi-a început activitatea

 

.Prim-ministrul Vlad Filat şi Daniel Yohannes, Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, au susţinut marţi un briefing comun. Premierul a menţionat că vizita Preşedintelui Corporaţiei Provocările Mileniului este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece constituie un semnal pozitiv că acţiunile întreprinse pînă la acest moment în implementarea Programului „Compact” sînt corecte.

„Am o deosebită plăcere să anunţ public demararea activităţilor în cadrul Programului Corporaţiei Provocările Mileniului, semnat în ianuarie curent la Washington de Guvernele SUA şi Republicii Moldova. Este cel mai mare program de granturi, în valoare de 262 milioane de dolari, de care a beneficiat vreo dată Republica Moldova”, a spus prim-ministrul.

Vlad Filat a menţionat că Guvernul are mari aşteptări de la implementarea acestui Program, care îşi propune drept obiectiv principal creşterea veniturilor populaţiei prin sporirea productivităţii agricole, accesului extins la pieţe şi servicii, cît şi prin îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri.

„De aşteptările mari ale oamenilor faţă de acest Program ne-am convins chiar astăzi, în cadrul vizitei pe care am avut-o împreună cu Preşedintele Daniel Yohannes la Slobozia-Duşca, unde urmează să fie reabilitat sistemul de irigare de care vor beneficia circa 300 de gospodării şi 10 antreprenori agricoli”, a precizat prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că situaţia drumurilor şi sectorul agricol sînt două domenii foarte importante, care condiţionează creşterea economică din ţară, pe care, însă, Republica Moldova, fără susţinerea acordată din afară, nu ar putea să le reabiliteze. Totodată, Premierul s-a arătat sigur de faptul că, urmare a implementării Programului „Compact”, vor fi mobilizate în aceste domenii atît investiţiile private din Republica Moldova, cît şi investiţiile din străinătate.

Daniel Yohannes a menţionat că pentru el este o plăcere să se afle în Republica Moldova şi a amintit că a promis să viziteze ţara noastră în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu premierul Vlad Filat în SUA în luna ianuarie. Oficialul a spus că a discutat deja cu beneficiarii în cadrul acestui proiect, precizînd că aceştia sînt fericiţi de oportunităţile care li se oferă.

„Urmare a implementării Programului, vor creşte semnificativ veniturile în Republica Moldova în următorii cinci ani”, a precizat Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului.

Daniel Yohannes a afirmat că Moldova este o ţară model şi a precizat că Corporaţia lucrează cu circa 20 de ţări afectate de sărăcie, dar care sînt bine guvernate.

„Ne-am angajat să susţinem procesele democratice şi dezvoltarea Republicii Moldova. Vom colabora ca proiectele implementate aici să fie în beneficiul oamenilor”, a menţionat oficialul.

Daniel Yohannes a spus că încurajează eforturile Guvernului îndreptate spre îmbunătăţirea mediului de afaceri şi de dezvoltare a ţării, precizînd că acestea vor da efecte pe termen lung.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS