Acasa InternationalBasarabia Hagi-Curda. Biserică sfinţită sub ochii securiştilor

Hagi-Curda. Biserică sfinţită sub ochii securiştilor

scris de Z.V.
8 afisari

Sâmbătă a avut loc un eveniment important pentru românii din regiunea Odessa. În satul românesc Hagi-Curda (Komyshivka) din raionul Ismail, un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a sfinţit singura biserică ortodoxă românească de pe teritoriul Ucrainei.

Militieni ucraineni la Hagi-Curda (timpul.md)

Militieni ucraineni la Hagi-Curda (foto: timpul.md)

Evenimentul a fost supravegheat de securitatea ucraineană, iar vameşii de la Reni au încercat să împiedice în tot chipul ca la sfinţire să participe pelerini şi tineri veniţi din România, scrie Timpul.md.

În 2006, datorită eforturilor lui Tudor Iordăchescu, hagicurdean adevărat, au demarat lucrările de construcţie pentru noul locaş. Biserica a fost ridicată cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, al Consiliului Mondial Român şi al sătenilor. În doar patru ani şi jumătate, meşterii au finisat edificarea lăcaşului, iar în iulie 2010 preotul Anatolie Cristea a putut oficia aici primele slujbe religioase.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 16 iulie, curtea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Komyshivka a început să se umple de săteni şi oaspeţi din România şi R. Moldova. Totodată, satul a fost împânzit de zeci de miliţieni ucraineni, care s-au adunat în număr mare în preajma bisericii şi au blocat accesul pe unele străzi…

Sfinţirea locaşului a fost oficiată de un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu ÎPS Petru, care a ţinut apoi o liturghie frumoasă în faţa sătenilor – bătrâni şi tineri care au lăsat treburile de acasă ca să-i asculte pe oaspeţii veniţi „tocmai de la Chişinău”.

Sfintirea bisericii din Hagi-Curda (timpul.md)

Sfintirea bisericii din Hagi-Curda (foto: timpul.md)

„O reeditare a acestui eveniment nu cred că va mai fi posibilă. Autorităţile ucrainene nu vor să ne îngăduie ca să ajungem la adevăr, că moldovenii de aici sunt tot români”, a spus parohul Anatolie Cristea care, de un de zile, face naveta de la Cantemir ca să ţină slujbele la Komyshivka. El recunoaşte totuşi că, de când a fost ridicată biserica, atitudinea unor săteni faţă de el s-a schimbat. „Când am venit aici, am primit reproşuri verbale din partea unor tineri din sat, dar acum, slavă Domnului, mai mulţi oameni vorbesc favorabil despre noi şi vin la biserica noastră. Îmi pare că facem o mişcare spre bine”, crede preotul.

Nu toţi cei care şi-au dorit au reuşit să ajungă la ceremonia de sfinţire a bisericii româneşti din Komyshivka. Oaspeţii sosiţi mai devreme au fost bulversaţi de ştirea că vameşii ucraineni au blocat trei autocare din România la punctul de trecere Giurgiuleşti-Reni. Pe o arşiţă cumplită, fără a oferi explicaţii, ucrainenii i-au ţinut cinci ore în vamă pe cei 130 de tineri din autocare, majoritatea studenţi şi membri ai Platformei Civice „Acţiunea 2012”.

Satul Komyshivka – cu circa 3600 de locuitori, dintre care 98 la sută sunt moldoveni (români) – se află în raionul Ismail, regiunea Odessa, pe malul lacului Chitai. Până în 1947 satul a purtat denumirea oficială Hagi-Curda, după care a fost rebotezat Komyshivka. Azi, doar locuitorii mai în vârstă continuă să se numească hagicurdeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult