Acasa InternationalBasarabia Hai, lume, la vot!

Hai, lume, la vot!

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Spotul Comisiei Electorale Centrale bazat pe inegalabilul cântec popular „Lume, lume, soro, lume”, m-a instigat să realizez din proprie iniţiativă un fel de sondaj, care nu pretind nici pe departe  că ar fi exhaustiv, dar care, în opinia mea, ar fi capabil să dea de gândit strategilor campaniei electorale sau cel puţin să facă să sune clopoţelul acolo unde starea de lucruri e cea mai subţire.


Astfel, îl întreb pe un cunoscut care de câţiva ani lucrează la construcţia complexului sportiv din oraşul rusesc Soci de va veni la 28 noiembrie acasă ca să participle la vot. Îmi răspunde îngrijorat, că deşi nu s-a mai întâmplat de când munceşte acolo, în ultimele trei luni nu şi-a ridicat salariul şi nu are bani ca să-şi procure bilet. Dacă i-ar fi avut, mă asigura el prin telefon, ar fi venit neapărat fiindcă îi pasă ce se întâmplă acasă şi ar vrea să muncească aici.

 

Întreb şi o cunoscută, care lucrează de 7 ani în Portugalia de va căuta la 28 noiembrie o secţie de votare şi îmi răspunde că satul unde îngrijeşte de un bătrân de 95 de ani se află la 300 şi ceva de kilometri de cel mai apropiat oraş cu secţie de votare şi ar consuma prea mult timp ca să facă acest lucru. Bătrânul zace la pat şi nu se poate desprinde de el prea mult timp.

Pun întrebări şi unui fost inginer-constructor, autorul mai multor edificii de referinţă din Chişinău, care peregrinează prin Europa de 8 ani, ce va face la 28 noiembrie şi îmi răspunde că va fi plecat, că numic nu-l mai ţine aici –  nici familia pe care a pierdut-o de curând, nici ţara care nu i-a preţuit talentul şi l-a pornit pe drumuri.

Chestionez déjà pe o veche cunoştinţă, plecată ilegal prin anul 2003 la Paris, dacă ştie că la 28 noiembrie sunt alegeri acasă şi îmi răspunde prompt că n-o interesează, fiindcă chiar dacă mai este cetăţeană a Republicii Moldova nu se va întoarce niciodată să trăiască aici.

Adresez întrebări referitoare la alegerile din 28 noiembrie şi unor cunoştinţe stabilite cu traiul în România, SUA şi Canada, care răspund că nu doar vor participa la scrutin, ci sunt implicate în organizarea lor  şi vor face tot posibilul să convingă pe cât mai mulţi conaţionali să-şi exercite dreptul la vot. Mai mult pe Vocea Basarabiei

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult