Acasa InternationalBasarabia Igor Dodon i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova

Igor Dodon i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova

scris de M.A.B.
60 afisari

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marți decretul pentru retragerea cetățeniei acordate anterior familiei Băsescu, relatează presa locală.

dodon cetatenie basescu moldovaDocumentul se referă numai la Traian Băsescu, nu și la soția sa, Maria Băsescu.

„Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu„, a scris Dodon pe contul său de Facebook.

„Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetățenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat sa recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc”, astfel și-a motivat Dodon decizia.

„Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme — Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetățeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituții, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, a adăugat noul președinte al Republicii Moldova.

„Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, a avertizat el.

Anterior, fostul președinte român a declarat că îl va acționa în judecată pe Igor Dodon dacă acesta semnează un decret privind retragerea cetățeniei sale.

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au solicitat cetățenia Republicii Moldova si au depus la 8 martie o cerere în acest sens, cetățenia fiindu-le acordată pe 9 iunie. Cererea a fost soluționată în numai trei luni, deși termenul legal este de un an, notează publika.md, amintind că Băsescu a declarat încă din iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce își va termina mandatul de președinte al României va cere, „poate”, cetățenia moldovenească în semn de respect și dragoste pentru Republica Moldova și oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea ca este decis „categoric” sa ceară cetățenia Republicii Moldova, menționând că și-ar dori ca românii sa trăiască într-o singură țară. „Dacă acum nu putem avea cetățenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar sa le am pe amândouă”, a spus el.

În aprilie 2015, Traian Băsescu și-a reiterat dorința de a deveni cetățean al Republicii Moldova, doar ca atunci situația politică din Moldova nu era favorabila unui astfel de demers, mai menționează publika.md.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, pentru Agerpres, că a aflat din presă despre faptul că i s-a retras cetățenia moldovenească, susținând că această hotărâre arată că președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, îi este teamă de el.

„Am aflat din presă, nu m-a informat nimeni. (…) Ce părere să am alta decât că un președinte promoscovit retrage cetățenia unui cetățean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândește ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolșevic niciodată”, a afirmat Băsescu.

El a susținut că va analiza posibilitatea de a ataca în instanță această decizie.

„O să văd ce se poate face din punctul acesta de vedere, dar conform Constituției, președintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi, din acest punct de vedere, nu știu dacă se poate face ceva în instanță. Cert este că lui Dodon îi este teamă, asta arată decizia lui, îi este teamă de Băsescu”, a adăugat fostul șef de stat.

‘Eu nu comentez altfel decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite și că Dodon vrea în continuare o Republică Moldova îngenuncheată sub hegemonia de la Moscova. Eu aș dori o Republică Moldova care să meargă pe drumul european și, de ce nu, o Republică Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze’, a declarat Traian Băsescu în exclusivitate pentru Deschide.md.

Întrebat dacă acest lucru are legătură cu activitatea sa politică, fostul președinte al României a spus ‘categoric DA’. ‘Pentru că pentru că eu sunt unionist și nu am ce-i face lui Dodon‘, a adăugat Băsescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult