Acasa InternationalBasarabia Ilie Cazac, 14 ani de închisoare pentru spionaj

Ilie Cazac, 14 ani de închisoare pentru spionaj

scris de M. BÂTCĂ
0 afisari

Un angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova a fost condamnat miercuri, de către o instanţă din autoproclamata republică transnitreană, la 14 ani de închisoare cu regim sever, sub acuzaţiile de „înaltă trădare de stat“ şi „spionaj în favoarea Moldovei“.

Ilie Cazac, 14 ani de închisoare pentru spionaj

Foto: sergiupraporscic.wordpress.com

Potrivit Guvernului Republicii Moldova, decizia de condamnare a lui Ilie Cazac este ilegală şi nefondată şi constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. “Condamnăm cu fermitate comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat acest caz cu încălcarea drepturilor de acces la asistenţă juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim. Apelăm în mod repetat la o intervenţie convingătoare din partea mediatorilor şi a observatorilor, precum şi din partea forurilor internaţionale”, precizează executivul de la Chişinău.

Guvernul condus de Vlad Filat susţine că va depune toate eforturile posibile pentru eliberarea cât mai rapidă a lui Ilie Cazac, dar şi a jurnalistului Ernest Vardanean, condamnat anterior ilegal la Tiraspol (Transnistria).

Condamnat cu ocazia vizitei şefului OSCE

Condamanrea lui Ilie Cazac a fost anunţată chiar în ziua în care preşedintele în exerciţiu al OSCE a vizitat regiunea transnistreană. De altfel, miercuri, Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a solicitat implicarea OSCE pentru eliberarea lui Ernest Vardanian şi a lui Ilie Cazac din detenţia autorităţilor de la Tiraspol, care îi acuză de spionaj.

În aceste condiţii putem vorbi despre un caz unicat şi imposibil în alte ţări: cetăţenii RM, pe teritoriul ţării sale, sunt ‘arestaţi’, ‘cercetaţi’, ‘judecaţi’ şi ‘condamnaţi’ de către concetăţeni pentru ‘spionaj în favoarea Republicii Moldova’ “, apreciază, într-un comunicat, Promo-LEX, un ONG, care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia tot mai dramatică a celor 2 deţinuţi politici Ilie Cazac – „condamnat” la 9 februarie 2011 şi Ernest Vardanean – „condamnat” la 16 decembrie 2010, care au fost privaţi de libertate de „autorităţile” secesioniste.

Revoltător este faptul că de circa un an de zile autorităţile constituţionale asistă neputincios la această scenă umilitoare pentru orice cetăţean al Republicii Moldova, limitându-se la declaraţii formale şi banale despre succesul ‘negocierilor’ şi al ‘dialogului’. Iresponsabil este şi gestul de a cere acţiuni, eforturi şi rezultate comunităţii internaţionale, în timp ce structurile guvernamentale şi organele abilitate ale Statului Republica Moldova nu se obosesc să propună discutarea, adoptarea şi implementarea unei Strategii de reintegrare a ţării, cu atât mai mult nu se face absolut nimic în direcţia anchetării şi pedepsirii persoanelor culpabile de violarea în masă a drepturilor omului din regiune”, susţine asociaţia.

De asemenea, Promo-LEX solicită Republicii Moldova, OSCE, Ucrainei, Federaţiei Ruse, Uniunii Europene şi Statelor Unite, (participanţi la procesul de negociere 5+2) să iniţieze rapid proceduri pentru crearea unor mecanisme legale şi credibile pentru locuitorii regiunii transnistrene, drept instrumente practice pentru populaţia regiunii în vederea protejării şi apărării drepturilor lor constituţionale.

Ilie Cazac a fost arestat în martie 2010, fiind acuzat de „spionaj în favoarea Republicii Moldova“. Toamna anului trecut, părinţii vameşului au declarat greva foamei şi au protestat în faţa Ambasadei Rusiei de la Chişinău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult