Acasa InternationalBasarabia Incertitudine si negocieri la Chisinau. Moscova divide, ca sa „guberneze”

Incertitudine si negocieri la Chisinau. Moscova divide, ca sa „guberneze”

scris de Ziua Veche
40 Afisari

.După o săptămână de la alegeri, situaţia politică rămâne incertă la Chişinău, pentru că partidele parlamentare nu au format încă o coaliţie de guvernare. PLDM a anunţat că totul este încă la nivel de discuţii, iar PCRM şi PD neagă că ar fi decis formarea unei coaliţii de guvernare, scrie presa de peste Prut.


Presa rusă a anunţat o alianţă PD-PCRM 

 

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, aflat în vizită la Chişinău, a asistat la încheierea unui acord între Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) şi Partidul Democrat (PDM), relata, duminică, Gazeta.ru. „Am avut consultări cu liderii partidelor parlamentare – al lui Marian Lupu şi Vladimir Voronin – referitor la evoluţiile ulterioare”, a afirmat Serghei Narâşkin, după convorbiri, potrivit Interfax. În opinia şefului administraţiei prezidenţiale ruse, alegerile parlamentare din Republica Moldova şi „o anumită prefigurare a construcţiei politice” vor influenţa politica internă şi externă a ţării. Anterior, RIA Novosti a relatat că Partidul comuniştilor şi Partidul Democrat au format o coaliţie de centru-stânga, întrunind astfel 57 de voturi în parlament, suficiente pentru alegerea organelor de conducere ale forului legislativ, dar nu şi pentru alegerea preşedintelui ţării, procedură ce necesită 61 de voturi. Solicitaţi de Agerpres, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat informaţia, iar comunistul Vadim Mişin a spus că încă nu s-a ajuns la o înţelegere privind crearea alianţei, dar că discuţiile sunt constructive.  

Reacţiile liderilor politici 

Mihai Godea, vicepreşedinte al PLDM, a declarat pentru Moldpresîntâlnirea pe care plănuiau să o aibă cu PCRM nu a avut loc şi nu va avea loc nici luni. „Venim mai târziu cu o poziţie la acest subiect”. Godea a precizat că nu crede că PCRM şi PD vor forma o alianţă de guvernare.  

Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat ieri că negocierile sunt de abia la început. „Îmi doresc ca Serghei Narîşkin să înţeleagă că RM vrea relaţii bune cu Rusia şi că nu avem o politică împotriva poporului rus”, a mai spus Mihai Ghimpu. Acesta a mai precizat că nu exclude ca Serghei Narişkin a venit la Chişinau pentru a încuraja o eventuală coaliţie PCRM-PD, dar că are încredere în colegii săi din AIE.

De asemenea, premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că nu mai vede rostul într-o întâlnire cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor. „N-o sa ne mai vedem cu cei din PCRM. Am vrut sincer să avem această întâlnire. Cel puţin să avem o consultare vizavi de situaţia în care se află Moldova la ora actuală. Doar în a discuta despre funcţii, despre cele mai importante funcţii în stat nu se merită de discutat cu comuniştii. Şi asta pentru că sunt atât de minuscule aceste lucruri când ai în faţă trista realitate în care se află ţara sub mai multe aspecte, inclusiv cel economic”, a declarat Filat într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Premierul spune că nu are ce discuta cu comuniştii şi după interviul cu Vladimir Voronin acordat unei publicaţii ruseşti. „Acel interviu ne-a făcut pe mine şi pe colegii mei de partid să înţelegem că nu ai ce discuta cu cei din PCRM. Mai mult ca atât, voi solicita ca Voronin sa-si ceară scuze public de la acei pe care i-a insultat”, a mai spus Vlad Filat. În alt context, scrie Jurnal.md, liderul liberal-democrat spune că Moscova insistă demult, de vreun an şi ceva, pe crearea unei coaliţii de centru-stânga. „Situaţia postelectorală nu este deloc uşoară”, a spus Filat, care a precizat că în toate zilele de după alegeri a avut „consultări permanente cu partenerii occidentali”. Filat a mai declarat că partenerii externi au scos Moldova din faliment „nu prin declaraţii sau momeli, dar prin susţinere financiară directă şi prin decizii politice care vin în ajutorul cetăţeanului din Moldova”.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat recent, pentru publicaţia rusă „Moskovski Komsomoleţ”, că partidul pe care îl reprezintă poate să negocieze doar cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Acesta a exclus orice coaliţie cu PLDM şi PL, pentru că nu poate duce tratative cu „regele contrabandiştilor” – Filat sau cu Mihai Ghimpu, pe care l-a calificat drept „absolvent al clinicii de psihiatrie”. 

Negocierile continuă la Chişinău 

Reprezentanţii PL şi PD se întâlnesc luni pentru consultări post-electorale. Cel puţin aşa anunţă serviciul de presă al liberalilor, care menţionează că întrunirea va avea loc la ora 14.30 la Reşedinţa de Stat din strada Nicolae Iorga. Potrivit Unimedia.md, săptămâna trecută, au avut loc consultări între reprezentanţii PLDM – PDM, PLDM – PL, PCRM – PDM.

De asemenea, Stireazilei.md scrie că Vladimir Voronin si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, si-au fixat o întâlnire luni după-amiază. Locul si ora intalnirii nu au fost anuntate. Presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat ca la aceasta intrevedere ar putea fi discutata o posibila coalitie dintre PCRM si PD. Totusi Diacov a precizat ca sunt doar niste discutii si ca acest lucru nu inseamna neaparat ca aceasta alianta va fi creata.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS