Acasa InternationalBasarabia UPDATE Incident diplomatic între Rusia şi R. Moldova. Jignire pentru Chişinău

UPDATE Incident diplomatic între Rusia şi R. Moldova. Jignire pentru Chişinău

scris de M.A.
3 afisari

UPDATE 16.10: Premierul Vlad Filat a apreciat gestul de vineri seară al ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, ca fiind o jignire a cetăţenilor Republicii Moldova. Prim-ministrul s-a pronunţat pe marginea acestui incident la solicitarea jurnaliştilor şi a menţionat că speră că acest gest a fost o gafă diplomatică. „Nu vreau să cred că este o acţiune premeditată din partea Federaţiei Ruse şi fac apel la calm, ţinând cont de faptul că avem în faţă o zi importantă, data de 21 iunie, când, la Moscova, urmează să reluăm negocierile în vederea reglementării conflictului transnistrean în formatul 5+2” a spus Filat. Premierul de la Chişinău a ţinut să precizeze că reacţia oficialilor americani, europeni şi de la Chişinău de a părăsi sala a fost absolut firească.

Ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, l-a prezentat pe Vladimir Iastrebceak drept „şeful diplomaţiei transnistrene” vineri, în timpul unei recepţii, determinându-i pe diplomaţii moldoveni, americani şi europeni să părăsească sala.

Ambasada Rusiei la Chisinau (foto voceabasarabiei.net)

Ambasada Rusiei la Chisinau (foto voceabasarabiei.net)

Incidentul diplomatic s-a petrecut în cursul unei recepţii de vineri seara, organizată la Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova, cu prilejul zilei naţionale a Rusiei (12 iunie), relatează Jurnal de Chişinău. Imediat după ce ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, l-a prezentat pe ministrul de Externe al autoproclamatei republici nistrene, Vladimir Iastrebceak, drept „şeful diplomaţiei transnistrene„, diplomaţii moldoveni, urmaţi de cei americani şi europeni, au părăsit recepţia. La conducerea delegaţiei moldovene se afla ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov. Diplomaţii şi oficialii moldoveni nu au comentat deocamdată această situaţie.

Părerile analiştilor sunt împărţite. Unii susţin că această declaraţie a lui Kuzmin nu putea fi întâmplătoare. Alţii cred că ar putea fi vorba despre o stângăcie din partea ambasadorului Kuzmin. Totodată, analiştii califică drept corect şi justificat pasul diplomaţilor moldoveni, prin părăsirea recepţieim, transmite Mediafax. „Este un incident serios. Nu cred că este o iniţiativă proprie, ci, mai degrabă, exprimarea unei poziţii. Este greu să presupunem acum care vor fi consecinţele. Rusia are multe posibilităţi, inclusiv embargo, degradarea relaţiilor pe toate planurile, cum s-a procedat cu Georgia. Dar să nu speculăm deocamdată, ci să aşteptăm clarificarea lucrurilor”, susţine analistul politic Viorel Cibotaru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult