Acasa InternationalBasarabia UPDATE Inundatiile lovesc si Basarabia. Armata a inceput evacuarea populatiei

UPDATE Inundatiile lovesc si Basarabia. Armata a inceput evacuarea populatiei

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.

UPDATE 14.00

Nivelul apei in avalul raului Prut va continua sa creasca in perioada 6 – 17 iulie, informeaza Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova. In raza orasul Ungheni – orasul Leova va creste cu 0, 2 – 0, 5 metri, mentinand astfel pericolul de inundatii.


 

Peste 1500 de locuitorii din satul Cotul Morii din raionul Hancesti au fost evacuati pe la rudele din satele vecine, dupa ce Prutul a iesit din matca si a inundat satul Nemteni, transmite Jurnal TV. Au ramas 60 de oameni in sat, care nu au vrut sa plece. Marti seara au fost evacuati 60 de batrani si bolnavi in satul invecinat Obileni, transmite si Publika TV de la fata locului.
Sedinta Guvernului planificata pentru miercuri, ora 13.00, a fost amanata. In locul acesteia, la ora 15.00, premierul Vlad Filat va convoca sedinta Comisiei pentru Situatii Exceptionale.

—————-

Un contingent de militari ai Armatei Nationale a fost detasat in dimineata zilei de miercuri pentru evacuarea fortata a locuitorilor din satul Cotul-Morii si Nemteni, unde au fost inundate peste 150 de gospodarii, anunta Ministerul Apararii de la Chisinau. Digurile de protectie ridicate in ultimele zile in lunca Prutului au cedat, iar militarii Armatei Nationale au fost solicitati sa evacueze populatia sinistrata si bunurile materiale care mai pot fi salvate din calea apelor. In operatiunea de evacuare sunt antrenati 36 de militari ai Brigazii „Stefan cel Mare” din Chisinau. Comandantul contingentului militar, capitanul Ilie Ciocoi, a relatat ca militarii au inceput misiunea de evacuare a oamenilor din Cotul-Morii incepand cu ora cinci dimineata. Cetatenii afectati de calamitate, a mentionat sursa citata, au fost transportati cu doua masini militare in localitatea Obileni, unde vor fi adapostiti de rude si primarie pina la retragerea apelor.
O misiune similara este in desfasurare in satul Nemteni, unde se estimeaza ca au fost inundate circa 150 de gospodarii. Militarii ii evacueaza in mod prioritar pe batranii si copiii din localitate. Desi, deocamdata, nu exista date exacte despre numarul de oameni care urmeaza a fi evacuati, se estimeaza ca in total vor fi retrase din zona circa 400 de persoane.
Totodata, un grup de militari ai Armatei Nationale, evacueaza populatia din satul Macaresti. Conform estimarilor in aceasta localitate se afla in calea apei circa 100 de gospodarii. 

Potrivit Radio Vocea Basarabiei, Prutul a inghitit in raionul Ungheni sute de hectare de terenuri agricole, gradini, livezi si pasuni. Dupa ce aseara tarziu in satele Nemteni si Cotul Morii s-au rupt digurile de protectie zeci de familii din zona de risc au fost evacuate. in aceasta dimineata Primaria din Nemteni a anuntat ca apa a intrat in cel putin 170 de gospodarii. Multe dintre case se pot prabusi in orice moment. La fata locului lucreaza Comisia pentru Situatii Exceptionale.
Ofiterul de presa al Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale, Dorina Cruc, a declarat pentru Info-Prim Neo ca alte opt familii din satul Macaresti, acelasi raion, si-au dus bunurile pe la rude, dar continua sa ramana acasa cat Prutul le mai permite.
In satele Zagarancea, Sculeni, Blindesti, Costuleni, Gherman, Valea Mare, Petresti au fost inundate peste 600 de hectare de terenuri agricole si 13 fantani. Exista pericolul inundarii catorva gospodarii din satul Barboeni, Nisporeni.
Se lucreaza la intarirea digurilor de protectie din satele Costuleni, Ungheni, Barboeni, Nisporeni, Slobozia-Mare, Cahul si in alte localitati supuse riscului de inundatii. In lucrari sunt antrenati angajatii Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale, soldati ai Armatei Nationale, graniceri, administratia publica locala, locuitori ai satelor.
Miercuri dimineata, nivelul apei raului Prut la Ungheni a crescut cu 13 centimetri, in Hancesti – cu 9-14 centimetri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult