Acasa InternationalBasarabia Iohannis nu mai vrea ajutor financiar pentru Republica Moldova

Iohannis nu mai vrea ajutor financiar pentru Republica Moldova

scris de M.A.B.
13 afisari

Klaus Iohannis a transmis luni spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenței financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună deoarece la Chișinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.

iohannis-chisinau„Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010, și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova — survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate—, considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014″, se precizează în cererea de reexaminare.

Șeful statului arată în cererea de reexaminare trimisă președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că legea vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României.

De asemenea, legea prevede că asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat, iar împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, scadența fiecăreia dintre acestea fiind de maximum cinci ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult