Acasa InternationalBasarabia Iohannis s-a întâlnit cu liderii partidelor proeuropene din Moldova

Iohannis s-a întâlnit cu liderii partidelor proeuropene din Moldova

scris de M.A.B.
11 afisari

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova.

foto agerpres.ro

foto agerpres.ro

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a precizat că discuțiile cu președintele Iohannis au vizat situația din Republica Moldova, relațiile bilaterale și procesul de integrare europeană a R. Moldova.

„A fost o discuție sinceră, o discuție prin care dl președinte a demonstrat nu doar că știe să vorbească despre R. Moldova, dar știe exact ce se întâmplă și, mai mult decât atât, știe ce urmează să facă pentru ca ajutorul pentru noi să fie pentru noi cu foarte multe rezultate”, a spus Filat.

Referitor la lipsa liberalilor de la guvernare în R. Moldova, liderul PLDM a arătat că nu s-a discutat nimic despre un anumit partid politic, ci despre procesele care țin de activitatea statului.

„Este important că avem un guvern învestit. Este adevărat că acest guvern urmează să aibă sprijinul politic necesar ca programul de guvernare să fie implementat — și aici nu este vorba doar de sprijinul politic intern, este vorba de sprijinul politic extern. Să nu uităm, R. Moldova (…) este în regiunea în care avem o situație de instabilitate, într-o regiune în care are loc un război, regiune măcinată de o criză economică de proporții, mă refer la criza economică din Federația Rusă, care au impact direct asupra situației din R. Moldova. Trebuie să recunoaștem că de unii singuri nu vom reuși să facem față. Avem nevoie de prieteni, avem nevoie ca acești prieteni să fie împreună cu noi”, a mai spus Filat.

Liderul PLDM a punctat că Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al R. Moldova.

„Din câte îl cunosc eu pe dumnealui, el tot ce spune face, sunt alții care vorbesc mai mult și fac mai puțin, dar dânsul ceea ce spune face și face bine”, a declarat Vlad Filat.

El a indicat că a fost abordată și reforma justiției.

„Reforma justiției presupune o luptă eficientă, nu declarativă, cu corupția. În acest sens, România, în ultima perioadă de timp, este un exemplu viu că se poate și eu sunt sigur că și noi vom reuși să avem această luptă cu corupția, una eficientă, nu una declarativă, atunci când vom avea voința populară și voința politică”, a mai declarat Filat.

Președintele PLDM a arătat că, odată ce programul de guvernare va trece la faza de implementare, iar Acordul de implementare va fi realizat, R. Moldova va avea rezultate și în lupta anticorupție, afirmând că există voință politică în acest sens.

La rândul său, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat că discuțiile cu președintele României au fost „foarte bune, constructive, care inspiră mare încredere într-o dezvoltare pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-române”.

„Am pus în evidență și am subliniat sprijinul de care R. Moldova va beneficia în continuare pentru continuarea parcursului european. Am exprimat o poziție comună a intereselor atât din partea României, cât și a R. Moldova pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, a dialogului politic, a relațiilor economice, investițiilor în economia R. Moldova. Cred că toate subiectele pe care le-am discutat se vor realiza, fiindcă am simțit un atașament pentru o asemenea linie de colaborare din partea președintelui României”, a adăugat el.

Liderul PDM a arătat că președintele Iohannis a exprimat în cadrul discuțiilor suportul de care R. Moldova va putea să beneficieze în toate reformele.

Cu privire la o posibilă cooptare a liberalilor la guvernare, Lupu a subliniat că „nu a simțit nicio tentativă de ingerință în afacerile interne” ale R. Moldova din partea președintelui român.

„O atitudine foarte respectuoasă și un dialog foarte bun, în stil european”, a completat liderul PDM.

Potrivit lui, lupta anticorupție este o „normă absolut firească”, care vizează orice stat democratic.

Președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat că discuțiile au vizat situația din R. Moldova.

„Am discutat despre viața din R. Moldova, ce avem, ce nu avem, ce ne așteaptă, încotro dorim să mergem. O discuție constructivă bună”, a subliniat Ghimpu.

El a fost întrebat dacă președintele Iohannis și-a exprimat regretul că liberalii nu se află la putere în R. Moldova.

„A zis că important este ca să facem împreună toți ca să menținem cursul european”, a susținut liderul PL.

De asemenea, el a fost întrebat ce mesaj a transmis Iohannis referitor la o eventuală participare a liberalilor la guvernare.

„A zis că suntem partide politice și trebuie să găsim consensul, înțelegerea, așa încât să continuăm cursul european. E cel mai important, a spus dumnealui, și cred că așa este”, a mai susținut liderul liberalilor moldoveni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult