Acasa InternationalBasarabia Ion Sturza renunţă la sarcina învestirii Guvernului Republicii Moldova

Ion Sturza renunţă la sarcina învestirii Guvernului Republicii Moldova

scris de M.A.B.
54 afisari

Premierul-desemnat Ion Sturza a confirmat că renunţă la sarcina învestirii Cabinetului său, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul.

Ion SturzaȘedința de luni parlamentului de la Chișinău, în cadrul căreia urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

„Am văzut în direct cine şi ce poziţie are vizavi de un proces privind votarea unui guvern proeuropean. Lipsa de cvorum nu ne-a permis să prezentăm programul de guvernare. Prin acest exerciţiu, mandatul meu a fost finalizat”, a declarat Ion Sturza.

Şedinţa specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru votul în cazul Guvernului premierului Ion Sturza a fost suspendată, din cauza lipsei cvorumului. Parlamentul de la Chişinău urma să acorde luni votul în cazul Cabinetului propus de premierul Ion Sturza. Însă, potrivit Unimedia, la şedinţa specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101.

„Voi avea acum o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti unde, simbolic spus, voi preda mandatul. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile”, a declarat Sturza.

„Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. Voi continua să colaborez cu societatea civilă şi mass-media în aceeaşi formulă de maximă deschidere. Astăzi am fost surprins să-l văd pe domnul Marian Lupu în sală. Absenţa unor deputaţi din Partidul Democrat a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul preşedinte, după care îmi voi continua viaţa de cetăţean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi, cobor în stradă”, a adăugat Sturza.

Potrivit mass-media locale, la ședință s-au prezentat doar 47 de parlamentari din cei 101 de membri ai legislativului.

Președintele parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că, în aceste condiții, șeful statului urmează să consulte din nou fracțiunile parlamentare și să nominalizeze un nou candidat pentru funcția de premier.

Presa de la Chișinău a scris anterior că șansele pentru ca deputații să aprobe echipa guvernamentală a lui Ion Sturza sunt destul de mici, în condițiile în care acesta nu a reușit să-și asigure cele 51 de voturi necesare pentru învestirea cabinetului său.

De amintit că președintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea guvernului propus de acesta.

În cazul în care eșecul se repetă și după nominalizarea de către președintele Nicolae Timofti a unui nou candidat pentru postul de premier, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult