Acasa InternationalBasarabia Iurie Leancă va cere vineri votul Parlamentului

Iurie Leancă va cere vineri votul Parlamentului

scris de M. BÂTCĂ
63 Afisari

Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, va solicita vineri votul de încredere al Parlamentului de la Chişinău pentru învestirea noului său Guvern, relatează portalul Unimedia.md.

Iurie Leancǎ

Iurie Leancǎ

Pentru moment nu există certitudinea că noul Guvern va întruni numărul necesar de voturi, având în vedere că deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM) au anunţat că nu îl vor susţine, iar Partidul Liberal ezită să facă publică o decizie definitivă şi continuă să condiţioneze susţinerea sa.

Leancă a fost desemnat în funcţia de premier de preşedintele Nicolae Timofti la 28 ianuarie, el fiind singurul candidat propus pentru acest post. Conform legii, din momentul desemnării de către şeful statului, candidatul are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi forma Cabinetul şi a-şi elabora programul de guvernare.

Pentru învestirea Executivului sunt necesare 51 de voturi din totalul de 101. Alianţa Politică pentru o Moldovă Europeană dispune însă doar de 42 de mandate şi mizează pe votul liberalilor, după ce comuniştii au declarat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar condus de Leancă.

Liberalii se declară dispuşi să voteze în favoarea Guvernului dar vor să vadă mai întâi candidaturile propuse de liberal-democraţi şi democraţi la fiecare minister.

„Acest Guvern nu este Guvernul Leancă. Este Guvernul format din candidaturile PLDM, PDM şi PCRM. Noi, Partidul Liberal aşteptăm să vedem cine va fi în afară de domnul Leancă. Fiindcă nu este nicio problemă să-l votăm pe Leancă aparte. Noi ştim cine este domnul Leancă, dar nu ştim cine este în spatele domnului Leancă. Sunt încă 16 miniştri şi şefi de agenţii. Să vedem cine vor fi miniştrii”, a declarat Mihai Ghimpu.

Mai mult, liderul PL afirmă că Leancă nu este dorit nici măcar de colegii de partid. Potrivit lui, liderul PLDM Vlad Filat are probleme cu Leancă. „Principala politică a lor este să scape domnul Filat de domnul Leancă, să-l puna la râşniţă şi apoi să vină cu candidatul cu care vor ei”, a spus Ghimpu la emisiunea „Ochiul Public” de la NorocTV.

Totodată, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chişinău, Mihai Ghimpu a sugerat că PL nu va vota pentru un Guvern minoritar susţinut din umbră de comunişti şi că PL este gata să revină la masa negocierilor cu PLDM şi PDM pentru formarea unei coaliţii. De asemenea, Ghimpu a reamintit cerinţele PL: patru ministere în Guvern (printre care fie Ministerul Transporturilor, fie Ministerul Economiei sau Finanţelor), un procuror din străinătate şi comisie pentru soluţionarea problemei privind alegerea şefului statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS