Ultimul zvon lansat de comunişti la Chişinău este că Guvernarea AIE este pe punctul de a declara război Federaţiei Ruse, iar Jandarmeria Română este concentrată pe malul Prutului pregătită să ocupe Republica Moldova, a afirmat primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă în cadrul conferinţei “Perspectivele integrării europene ale Republicii Moldova” organizată de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români. La conferinţă au mai participat ministrul român de Externe Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei de la Chişinău Alexandru Tănase şi vice-prim ministrul pentru Transnistria Victor Osipov. Discuţia începută despre perspectivele de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova a alunecat inevitabil spre perspectivele alegerilor generale de la Chişinău din 28 noiembrie.
Zvonurile comuniştilor
Dorin Chirtoacă, membru al Partidului Liberal de la Chişinău, a subliniat faptul că Partidul Comuniştilor s-a axat în această campanie electorală pe difuzarea de minciuni, de la zvonul invaziei româneşti şi până la acuzaţia că digul de la Nemţeni a fost aruncat în aer la cererea Guvernului României pentru a se evita inundarea Galaţiului. Chirtoacă a apreciat că electoratul şi clasa politică de la Chişinău se află într-o stare de oboseală datorită celor patru rânduri de alegeri din ultimii doi ani. Primarul Chişinăului a prezentat spectrul politic din stânga Prutului ca fiind împărţit între următoarele orientări: dreapta identificată cu pro-românismul, centrul-dreapta care îmbină utilul cu plăcutul fiind naţionalişti dar ştiind să profite de oscilaţiile politice; centrul stânga care îmbină plăcutul cu plăcutul fiind în permanenţă în apropierea guvernării şi stânga comunistă care se hrăneşte din minciuna propagandistică şi spălarea creierelor.
Nostalgiile sovietice
Victor Osipov (Alianţa Moldova Noastră) a subliniat că la Chişinău un partid retrograd încearcă să speculeze nostalgiile sovietice prezente în rândurile unui segment de populaţie neinformat şi că alegerile de la 28 noiembrie constituie o cumpănă pentru Republica Moldova. Osipov a apreciat că nu este nevoie ca România sau Rusia să aibă “planuri A, B şi C” faţă de Republica Moldova în eventualitatea în care comuniştii vor câştiga alegerile. Osipov a subliniat în intervenţia sa că partidele unioniste de la Chişinău nu fac altceva decât să ofere muniţie electorală comuniştilor. Oficialul de la Chişinău a arătat că oamenii de afaceri din Transnistria erau înspăimântaţi de perspectiva de a fi supuşi clanului Voronin şi că în prezent oamenii de afaceri de la Chişinău se tem de revenirea la putere a acestui clan.
Eliminarea piedicilor
Ministrul Justiţiei de la Chişinău Alexandru Tănase (Partidul Democrat Liberal din Moldova) a afirmat că este bine să fie eliminate piedicile, cum ar fi chestiunea tratatului de frontieră. Tănase a subliniat că temerile secretarului de stat francez Lellouche cu privire la securitatea frontierei Republicii Moldova nu sunt întemeiate. Tănase a apreciat actualele relaţii Chişinău-Bucureşti ca fiind o revenire la normalitate, anormalitatea fiind în perioada comunistă când erau expulzaţi diplomaţii români şi se introducea arbitrar regimul de vize.
Ministrul Teodor Baconschi a arătat că la 28 noiembrie Republica Moldova are de ales între trecut şi viitor, nu între România şi Rusia, acesta fiind un proces de modernizare a societăţii. Baconschi a prezentat tratatul de frontieră semnat la Bucureşti cu Republica Moldova drept o descurajare a declaraţiilor despre anexionismul românesc, trebuind eliminate din dezbaterea publică temele false.