Acasa InternationalBasarabia UPDATE Joe Biden a aterizat la Chişinău

UPDATE Joe Biden a aterizat la Chişinău

scris de M.A.B.
7 afisari

UPDATE 16.18

Jill Biden, Finnegan Biden si Sanda Filat la Cricova

Jill Biden, Finnegan Biden si Sanda Filat la Cricova (gov.md)

Sanda Filat, soţia prim-ministrului Vlad Filat, şi Jill Biden, soţia vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, au vizitat Combinatul de vinuri „Cricova”. Cele două doamne au fost însoţite de Iustina, fiica familiei Filat, şi Finnegan, nepoata soţilor Biden. Sanda Filat şi Jill Biden au vizitat cele 4 săli de degustare şi au testat câteva tipuri de vin. „Le mulţumesc cetăţenilor moldoveni pentru întâlnirea de care am avut parte, pentru faptul că ne-au aşteptat la aeroport cu steagurile Statelor Unite ale Americii şi Moldovei. Moldova este o ţară minunată cu oameni ospitalieri”, a declarat Jill Biden. La rândul său, Sanda Filat i-a mulţumit doamnei Jill Biden pentru vizită. La sfârşitul vizitei, Jill Biden a semnat în cartea de oaspeţi de onoare a vinăriei: „Minunea Cricovei reflectă căldura şi vitalitatea oamenilor din Republica Moldova”. Conducerea Combinatului de vinuri „Cricova” i-a oferit cadou doamnei Biden câteva sticle de vin de colecţie.

UPDATE 14.25

În acest moment, vicepreşedintele american îşi ţine discursul în faţa a aproximativ 10.000 de cetăţeni ai R.Moldova, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. Vom reveni cu amănunte.


In asteptarea lui Biden (Timpul.md)

In asteptarea lui Biden (Timpul.md)


UPDATE 14.10

„A fost o întâlnire foarte productivă. Domnul premier a fost anul trecut în biroul meu. Am fost impresionat atunci, sunt impresionat şi acum. Sunt onorat să fiu primul vicepreşedinte al SUA în Moldova. SUA şi Moldova sunt parteneri – asta trebuie să fie clar. Democraţia uneori este dureroasă. Preşedintele Obama şi eu cred că Moldova oferă un exemplu bun pentru tranziţie la democraţie. Întreaga administraţie a SUA este gata să ofere suportul politic şi economic Guvernului de la Chişinău. Ținând cont de progresul înregistrat de până acum, vă îndemn să continuaţi aceste reforme. Dorim să ştiţi că este o prioritate şi pentru SUA ca Moldova să devină membru al UE. Sunteţi europeni, trebuie să fiţi şi veţi fi. Acordăm o susţinere substanţială prin FMI, dar şi alte programe ale SUA. Vrem să vedem investiţii americane în Moldova. Vrem relaţii economice libere cu Moldova. SUA va susţine şi eforturile în rezolvarea conflictului transnistrean. Am abordat acest subiect când am fost în Rusia. Moldova susţine integritatea teritorială a R. Moldova. Transnistria este parte a R. Moldova. SUA este mândră să aibă R. Moldova ca partener. Este interesul SUA pentru ca Moldova să se consolideze democratic. Felicitări cu ocazia aniversării a 20 de ani de independenţă”, a declarat Joseph Biden după întâlnirea cu premierul Vlad Filat.Briefing Biden Filat

foto: Unimedia
„Vizita lui Joe Biden reprezintă o etapa nouă în calea consolidării democraţiei din R. Moldova. Am avut discuţii despre relaţiile bilaterale. Am discutat vizavi de reforme şi integrare europeană. Am primit asigurări că SUA va fi la fel de sinceră, alături de R. Moldova ca şi în cei 20 de ani de la proclamarea independenţei. Am avut discuţii despre relaţiile noastre economice. Un subiect aparte a vizat sprijinul SUA pentru RM ce ţine de reglementarea conflictului transnistrean. Am reiterat poziţia noastră că avem nevoie de sprijinul SUA în acest subiect. Sperăm că în continuare, prin eforturile noastre comune vom reuşi să fim pentru SUA un partener stabil, previzibil şi sincer”, de declarat, la rândul său, Vlad Filat, potrivit Unmedia.md.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns în Republica Moldova în jurul orei 11.30.Joe Bide si Vlad Filat la Chisinau

Joe Bide si Vlad Filat la Chisinau
Pe Aeroportul Internaţional Chişinău, Biden a fost întâmpinat de premierul Vlad Filat, ministrul de externe Iurie Leancă şi ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry, transmite Publika TV. Primul pe care l-a salutat oficialul american a fost ambasadorul Asif Chaudhry. Biden a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Nu a lipsit nici garda de onoare.

Primul avion care a aterizat pe aeroportul Chişinău a fost unul militar, care însoţeşte tehnica de securitate a vicepreşedintelui american, Joe Biden. În acest avion se află maşina vicepreşedintelui american. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a venit cu un alt avion, care a ajuns la Chişinău la câteva minute după primul.

De la aeroport, coloana oficială s-a îndreptat spre Reşedinţa de Stat, unde Biden va avea o întrevedere cu premierul moldovean Vlad Filat. În acelaşi timp, soţia vicepreşedintelui SUA, Jill Biden, şi Sanda Filat se vor îndrepta spre Cricova.

La ora 14:00 vicepreşedintele american va susţine un discurs în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. După aceasta, Biden va avea o întrevedere cu preşedintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu.

 

Mândru că vititează Molodva

 

Sunt mândru că voi fi primul vicepreşedinte al SUA care va vizita Republica Moldova, a declarat într-un interviu pentru ziarul „Rossiiskaia gazeta”, Joseph Biden. Potrivit lui Biden, alegerile din 2010 au demonstrat ataşamentul cetăţenilor R. Moldova faţă de principiile democratice, guvernării transparente, respectării drepturilor omului şi implementării reformelor economice. „Vizitez Moldova, deoarece aceasta reprezintă ‘o poveste de succes’ a democraţiei. Statele Unite ale Americii, pe parcursul mai multor ani, oferă asistenţă Republicii Moldova în procesul ei de dezvoltare şi doresc să văd personal cu ce putem s-o ajutăm în continuare”, a declarat vicepreşedintele american, potrivit Moldpres

 

Reacţii în presa internaţională

 

Biden va petrece câteva ore la Chişinău, unde se va întâlni cu liderii pro-occidentali pentru a le demonstra susţinerea pentru aspiraţiile de integrare europeană ale Guvernului de la Chişinău„, transmite Agence France Presse. AFP adaugă că „Joe Biden va susţine şi eforturile de ieşire dintr-o îndelungată criză politică şi economică”.

Publicaţia americană „The Wall Street Journal” dedică două articole vizitei lui Biden la Chişinău. Primul este intitulat „Întâlnirea din Moldova este următoarea mişcare de provocare a Moscovei”. „Ceea ce complică şi mai mult lucrurile, spun diplomaţii, este tensiunea crescândă între Rusia şi R. Moldova, care, sub conducerea lui Filat, încearcă să-şi consolideze rapid legăturile cu Uniunea Europeană”, scrie publicaţia, citată de Moldpres. „Este şi o ripostă la adresa Rusiei, faţă de care oficialii occidentali au pretenţii că s-ar implica fără niciun drept în afacerile Republicii Moldova”, scrie „The Wall Street Journal”, care conchide că „Filat speră că edificarea unor instituţii funcţionale în interior şi consolidarea legăturilor cu UE vor ajuta Moldova în abordarea a două dintre cele mai grave probleme ale sale: numărul mare de cetăţeni care sunt nevoiţi să lucreze peste hotare şi confruntarea cu regiunea sa separatistă Transnistria”. Cel de-al doilea articol se referă la situaţia de peste Nistru. „The Wall Street Journal” relatează: „Nici o ţară din lume nu recunoaşte Transnistria. Dar acest lucru nu au împiedicat autorităţile din această parte separatistă a Moldovei să-şi adopte simboluri statale de tip sovietic”. „Pe măsură ce Uniunea Europeană şi NATO se extind spre est, conflictul îngheţat de pe Nistru revine în avanscenă. Liderii europeni îşi intensifică eforturile pentru a rezolva chestiunea transnistreană concomitent cu procesul de apropiere de UE, gestionat de Guvernul pro-occidental”.

De asemenea, publicaţia rusă de limbă engleză „The Moscow Times” îşi intitulează articolul despre Joe Biden în Moldova: „Momentul Moldovei” şi afirmă că „Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, dar este importantă din punct de vedere strategic pentru Statele Unite”. „Aspiraţiile europene ale Moldovei au revenit în prim plan în 2009, odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, o şubredă coaliţie dintre naţionalişti moldoveni românofoni, pragmatici cu înclinări spre afaceri şi aripa reformatoare a vechii gărzi rusofone. Statele Unite, în cooperare cu partenerii săi europeni, pot oferi stimulare, dar numai moldovenii înşişi pot furniza motivaţia necesară pentru a schimba lucrurile în cel de-al treilea deceniu după independenţă”, scrie „The Moscow Times”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult