Acasa InternationalBasarabia UPDATE: Kommersant: R.Moldova nu vrea la Parada Victoriei din solidaritate cu Romania

UPDATE: Kommersant: R.Moldova nu vrea la Parada Victoriei din solidaritate cu Romania

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.

 

UPDATE 16.59: Contactati de ziuaveche.ro, reprezentantii Armatei Nationale a Republicii Moldova au declarat ca Ministerului Apararii nu va participa la parada din 9 mai de la Moscova din motive financiare.   Potrivit maiorului Alexandru Josan, seful Serviciului Relatii Publice, este vorba de participarea a 70 de militari, iar bugetul auster al ministerul nu permite sa se suporte cheltuielile necesare. „Autoritatile ruse au luat asupra lor doar cheltuielile pentru hrana si cazare. Restul cheltuielilor, pentru drum, confectionarea uniformelor, plata diurnei etc. trebuie suportate de Ministerul Apararii. Costurile estimative pentru participarea la parada ajung la 400.000 lei moldovenesti (n.red. – in jur de 24.000 de euro)”, a afirmat maiorul Josan pentru ziuaveche.ro.


 

 

Publicatia Kommersant mentiona participarea a 8 persoane la parada din partea Moldovei, insa maiorul Josan a precizat ca aceasta ar fi doar delegatia oficiala, la care se adauga si 70 de reprezentanti ai garzilor de onoare. „Kommersant da informatii eronate”, a spus maiorul. El a mentionat ca doar delegatia oficiala va fi prezenta la parada din 9 mai de la Moscova.

————–

Intre Rusia si R.Moldova ar putea izbucni un nou scandal. Conform spuselor ministrului apararii din Moldova, Vitalie Marinuta, Chisinaul nu a decis inca daca isi va trimite reprezentantii la parada Victoriei din Moscova de pe 9 mai. Ministrul a explicat ca situatia economica dificila din tara este motivul acestei ezitari, relateaza Kommersant. La aceasta replica, Rusia a declarat ca este gata sa suporte toate cheltuielile delegatiei moldovenesti. Surse ale Kommersant declara, insa, ca adevaratul motiv pentru care delegatia Moldovei nu vrea sa mearga la Moscova este neparticiparea Romaniei la parada. „Decizia nu a fost inca luata. Actele privind aceasta actiune sunt trimise pe numele lui Mihai Ghimpu”, a precizat ministurl apararii. „Dar avand in vedere situatia economica actuala, nu sunt sigur ca participarea la parada va fi posibila”, a declarat Vitalie Marinuta. Chiar daca situatia economica a Moldovei este grea, autoritatile ruse nu cred ca aceste probleme se pot rasfrange asupra trimiterii delegatiei moldovenesti la parada Victoriei, informeaza publicatia Kommersant. „Participarea delegatiei este importanta pentru noi din punct de vedere simbolic, Moldova fiind una dintre fostele republici URSS, aliatul nostru si partener in cadrul CSI.”

In comformitate cu sursa Kommersant, un apropiat al Guvernului Moldovei, trimiterea la situatia economica este doar o scuza. „In realitate, Mihai Ghimpu nu se grabeste sa ia o decizie pentru ca la parada nu va participa Romania”, sustine aceeasi sursa. Dar nimanui nici nu i-a trecut prin gand sa invite Romania la eveniment, avand in vedere ca in 1944 cand trupele sovietice au eliberat tara, armata romana a luptat de partea Germaniei naziste, a afirmat aceeasi sursa.  

Incercarea lui Mihai Ghimpu de a arata solidaritate fata de autoritatile Romaniei este de inteles: in ultimul timp, Bucurestiul a devenit principalul partener strain pentru coalitia conducerii moldovenesti, venite la putere in urma alegerilor din iunie 2009. La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va acorda Moldovei pana in 2013 un imprumut nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro. Imediat dupa alegeri, premierul rus, Vladimir Putin, a promis Moldovei un credit de 500 milioane de dolari. Suma s-a micsorat insa pana la 100 si ceva de milioane de dolari dupa summitul CSI din octombrie. Insa acesti bani nu au ajuns nici pana acum in Moldova. In aceste conditii Chisinaul a inceput sa aminteasca tot mai des despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, relateaza Kommersant.

 

Autoritatile Moldovei au facut deja cativa pasi care au suparat Moscova. Mihai Ghimpu a decis ca ziua de 9 mai sa nu sa mai numeasca „Ziua Victoriei”, ci „cea dea 65-a aniversare de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”. Pe langa acestea, Chisinaul a decis ca pana la acea data sa fie instituita „Crucea memoriala”, cu care vor fi decorati atat veteranii Armatei Rosii, cat si cei ai Armatei Romane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult