Acasa InternationalBasarabia Liberalii cer oficializarea limbii române în Constituţia R Moldova

Liberalii cer oficializarea limbii române în Constituţia R Moldova

scris de M.A.
10 afisari

Liberalii cer oficializare limbii române în Constituţia Republicii Moldova. O sesizare a fost depusă la Curtea Constituţională de liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Gheorghe Vieru şi Gheorghe Brega.

Liberalii cer oficializare limbii române în R Moldova

Liberalii cer oficializare limbii române în Constitutia R Moldova

Parlamentarii liberali consideră că articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, în care se menţionează că limba oficială a statului este limba moldovenească, contravine Declaraţiei de Independenţă, document de care trebuia să se ţină cont atunci când a fost adoptată Legea Supremă, transmite Publika Tv. „Având în vedere că Legea Supremă nu trebuie să contravină Declaraţiei de Independenţă, iar în Declaraţia de Independenţă scrie că limba oficială este limba română şi nu cea moldovenească, cerem Curţii Constituţionale să înlăture aceste necorespunderi”, a anunţat liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Începând cu Parlamentul din 1994, toate guvernările au neglijat Declaraţia de Independenţă, iar comuniştii i-au dat foc. A venit timpul să punem punct acestei fărădelegi. Nu poţi vorbi despre această ţară neglijând Declaraţia de Independenţă. Nu poate fi adoptată o Constituţie sau o lege în afara Declaraţiei de Independenţă. Asta înseamnă că nu recunoşti acest stat”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Totodată, deputatul liberal Corina Fusu consideră că dilema privind limba oficială a statului creează probleme, iar din această cauză R Moldova se află într-o lungă perioadă de tranziţie. „Declaraţia de Independenţă trebuie să fie în prim-plan. Din păcate, Republica Moldova nu a avut la guvernare oameni de stat care sunt în putere să ia decizii şi să slujească interesul naţional. Aceşti oameni de stat nu îndrăznesc să spună lucrurilor pe nume. Limba moldovenească este un proiect al Federaţiei Ruse şi oficialităţile noastre nu doresc să recunoască ocuparea la 28 iunie 1940 a Basarabiei de către armata URSS. Dacă instanţa va examina cu seriozitate sesizarea noastră, vom fi mândri că Republica Moldova a tăiat acest nod gordian, iar societea nu va fi separată în moldoveni şi români, ci vom avea cu toţii acelaşi ideal”, a subliniat Corina Fusu.

6 comentarii

andii 17-09-2013 - 17:45

Nu-i vor lasa partidele PRO RUSIA comuniste si socialiste si rusofili sa faca LIMBA ROMANA oficiala.

Olga Khan 18-09-2013 - 05:22

Ar conta cat o alta limba straina, nu stiu de ce sint asa de contra si rusii ca pe noi ne-au fortat sa invatam rusa in anii ’60 in Ardeal pe langa romana care la fel a fost o limba straina pentru multi din acel teritoriu ca si azi!!!

BULA 18-09-2013 - 06:06

Cum mai merge cu vanzarea semintelor de floarea soarelui ? Se cauta mai mult alea prajite ?

Olga Khan 18-09-2013 - 07:53

In gari, stadioane, cinema/teatre si baruri/carciumi alea prajite se cauta la nebunie!!! Alea de dovleac au pret de caviar!!! da’ pi la tine cum îi biznizu’ … ca tu stai in fata scolii unde predai traditii romanesti …

BULA 19-09-2013 - 10:20

Cred ca ai avut un tătâne tare bun, iubitor si cu mare respect pentru kurve (ca si mine, pentru ca nu poti sa te pupi cu ele in pat si dupa aia sa nu le socotesti si pe ele oameni), din moment ce te-a lasat sa te bulesti inca din clasa a 6-a.
Asta ti-a prins bine in viata, ca fericirea omului tine de senzorial, de ce bagi in gura si ce tragi in sula.

Olga Khan 18-09-2013 - 05:27

Era sa uit, ar trebui sa fie si coltul cu retete rusesti undeva ca azi maine va fi nevoie de ele, mancaruri economice din sfecla si dovleac, pe cele din caviar le cunoastem deja. Nu pentru zilele din postul craciunului, ci pentru toate zilele in caz ca se intoarce roata iar spre est, ceea ce n-as dori sa se intample dar parca se apropie cu pasi repezi, sau doar mie mi se pare???

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult