Acasa InternationalBasarabia Libertatea presei: R. Moldova, alaturi de Irak

Libertatea presei: R. Moldova, alaturi de Irak

scris de Ziua Veche
35 Afisari

.Pozitia Republicii Moldova nu s-a schimbat prea mult in ultimii ani, fiind considerata in continuare o tara fara presa libera, conform raportului anual „Libertatea presei in lume (2009)” al organizatiei americane Freedom House. Pentru 2009, Moldova este plasata in clasament pe pozitia 144, ca si in 2007, fata de locul 150 pe care il ocupa in 2008. Cu 65 de puncte, R. Moldova se pozitioneaza alaturi de Irak, fiind urmata de Armenia si Camerun, dar devansata de Algeria, Malaezia si Zambia, potrivit Radio Romania Actualitati.


In opinia directoarei Scolii Avansate de Jurnalism din Moldova, Corina Cepoi, de cand s-au schimbat elitele de la guvernare, in vara trecuta, situatia s-a schimbat mult, desi nu este perfecta. „Vom vedea deja in raportul urmator o schimbare semnificativa”, a declarat Corina Cepoi, intr-un interviu pentru Europa Libera. De asemenea, ea a adaugat ca exista jurnalisti care refuza sa participe la imbunatatirea situatiei mass-media, si la transparenta in acest domeniu, din simplul motiv ca presa nu este independenta financiar, si in mare parte este finantata de anumite structuri politice sau economice care au interese. „Acele organizatii de presa care isi platesc cheltuielile singure, pentru ca despre profit mare nu putem vorbi, sunt prea putine pentru a inclina balanta spre o presa complet profesionista in Republica Moldova”, considera directoarea Scolii Avansate de Jurnalism.  

Directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API), Petru Macovei, sustine, insa, ca exista motive de repros si pentru actuala guvernare, si aduce ca exemplu in acest sens cazul unui jurnalist, director al unui portal de stiri (Unimedia), care a fost chemat luni, de ziua Mondiala a Libertatii Presei, la Procuratura, pentru un comentariu scris de un utilizator al acestui site, un comentariu defaimator la adresa autoritatilor, lucru care s-a intamplat si pe timpul fostei guvernari. Totusi, Petru Macovei adauga ca „atitudinea actualei guvernari este calitativ mai buna in raport cu presa, exista o mai mare deschidere”. El a afirmat ca, in R. Moldova, exista Consiliul de Presa, menit sa intervina cand este afectata demnitatea si onoarea unor persoane in presa. De asemenea, directorul API a precizat ca in Moldova exista 3 organizatii prestigioase ce desfasoara diverse campanii, mentionand Asociatia Mondiala a Ziarelor si campania „Jurnalistii in exil”. In prezent ea se confrunta cu situatia jurnalistului Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol, urmand ca luni seara sa aiba loc un miting de solidaritate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult