Acasa InternationalBasarabia Lupu se zburleste si pune conditii – Ghimpu spera ca AIE alege presedintele – Filat exclude negocierile cu PCRM

Lupu se zburleste si pune conditii – Ghimpu spera ca AIE alege presedintele – Filat exclude negocierile cu PCRM

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Partidul Democrat va fi mult mai tranşant în a pune anumite condiţii colegilor din coaliţie. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele democraţilor, Marian Lupu, scrie Unimedia.md. Lupu a reiterat că formaţiunea pe care o reprezită este gata pentru dialog cu toate partidele politice care au acces în Legislativ. „Uşile sunt deschise pentru toate partidele care au intrat în Parlament. Sunt posibile şi unele formule mai largi. Într-o coaliţie largă intră toate partidele care au accedat în Parlament”, a accentuat acesta, menţionând că, de această dată, se pune altfel întrebarea. „Cine rămâne cu noi, nu cu cine mergem noi”, a precizat liderul democraţilor. Marian Lupu a mai spus că nu era la curent de întâlnirea de mâine a celor trei lideri, anunţată de Filat şi că nu a fost contactat de către Vlad Filat. „Asemenea lucruri nu se fac în pripă, cu capul în nori”, a zis acesta.

 Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că sunt şanse mari ca să fie reconstituită Alianţa pentru Integrare Europeană, care o să aleagă şeful statului. „Nu ne ajunge un vot, dar sunt convins că cineva dintre comunişti va vota pentru preşedintele ţării”, a declarat acum câteva minute Mihai Ghimpu.

Potrivit lui, mulţi dintre viitorii deputaţi comunişti nu se vor regăsi pe lista PCRM la viitoarele alegeri şi din acest motiv vor vota pentru preşedintele ţării. „Şi ce dacă comuniştii au 44 de mandate? Ei pot să aibă şi 49, ca tot nu-i ajută cu nimic. Noi vom reface AIE şi vom reuşi să alegem şeful statului. Dacă cineva o să prefere să facă alianţă cu comuniştii, nu are decât. Noi, cei din PL, suntem pregătiţi să stăm în opoziţie. Nu am venit în politică să îmbrac haina de împărat, ci să spun adevărul”, a precizat Mihai Ghimpu. Jurnal.md. Totuşi, şeful interimar al statului a spus că vrea o coaliţie democratică la guvernare şi i-a îndemnat pe reprezentanţii Partidului Liberal Democrat (PLDM) să iniţieze negocierile pentru constituirea unei alianţe. „Cel care are cele mai multe mandate trebuie să iniţieze negocierile. Asta nu înseamnă că liberal-democraţii pot pretinde la toate cele mai importante funcţii în stat. PL, Partidul Democrat şi PLDM sunt la fel de importante în ceea ce priveşte crearea unei coaliţii de guvernare”, a punctat Ghimpu. 

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că marţi vor începe negocierile cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal, transmite Moldpres. Orice coaliţie cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este exclusă. Filat a specificat că, deocamdată, nu a discutat cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană şi, „cel mai probabil, mîine vor incepe discuţiile şi vom veni cu oferte. Aşteptăm rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale”.

Liderul PLDM s-a arătat mulţumit de rezultatele obţinute în alegeri de partidul pe care îl reprezintă. „Cred, totuşi, că PLDM a ieşit invingător din acest scrutin. Într-un singur an, noi ne-am sporit rezultatele de mai bine de două ori. Partidelor din AIE nu le-a ajuns doar puţin pentru o majoritate confortabilă, dar au acumulat un scor bun. În acelaşi timp, el a declarat că în acest scrutin „căştigători sînt cetăţenii Republicii Moldova” şi „trebuie să administrăm cu grijă voturile lor „.

Suntem datori să reuşim, deoarece Moldova n-ar mai rezista la o perioadă de instabilitate politică. Urmează să lucrăm pentru ca Parlamentul sa fie viabil, să putem instala conducerea Parlamentului, desemna Guvernul şi alege preşedintele ţării”, a precizat Filat. El a evitat să spună ce funcţie în stat şi-ar dori, în condiţiile în care PLDM a obţinut cele mai multe mandate dintre partidele din AIE, precizînd că acest lucru va fi stabilit în urma negocierilor.

În opinia preşedintelui PLDM, alegerile de duminică s-au desfăşurat corect, cu excepţia unor abateri constatate de observatori, dar şi a implicării unor mass-media în campania electorală, inclusiv a unor posturi TV ruseşti, care au difuzat materiale cu „caracter vădit electoral”,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult