Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu: Voi dizolva Parlamentul dupa referendum

Mihai Ghimpu: Voi dizolva Parlamentul dupa referendum

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.Presedintele interimar al Republicii Moldova a declarat ca Parlamentul va fi dizolvat dupa referendum, scrie Jurnal.md. Declaratia a fost facuta miercuri, in cadrul unei conferinte de presa in care s-a vorbit despre dizolvarea Parlamentului, care, potrivit Constitutiei, trebuie dizolvat la un an de la dizolvarea fostului Legislativ: dupa 16 iunie.


Potrivit Constitutiei, trebuie sa dizolv Legislativul incepand cu ziua de azi. Dar au aparut alte circumstante, a aparut un subiect nou de care trebuie sa tin cont. Trebuie sa aiba loc referendumul, apoi dizolvarea Parlamentului”, a spus Mihai Ghimpu. El a precizat ca, incepand cu 16 iunie si pana la desfasurarea referendumului, Parlamentul nu va fi dizolvat. „Nici mitingurile, nici avioanele, nici bombele, nici Curtea Constitutionala nu ma poate obliga sa dizolv Parlamentul cand vor ei. Doar presedintele are această atributie”, a adaugat presedintele interimar.

Mihai Ghimpu a explicat ca, daca va semna acum decretul de dizolvare a Parlamentului, in el trebuie sa fie indicata si data alegerilor, iar aceasta va impiedica organizarea referendumului, ceea ce este exclus. „Teoretic, referendumul poate avea loc si dupa alegeri, insa aceasta ar insemna sa avem alegeri parlamentare, referendum, alegeri prezidentiale si apoi locale, ceea ce nu putem admite”, a afirmat presedintele interimar, potrivit Unimedia.md. De asemenea, presedintele a precizat ca in Constitutie nu este stipulat un termen concret pentru dizolvarea Parlamentului, sustinand ca acest lucru se poate intampla „macar si in 2013”.

Anterior, Alianta pentru Integrare Europeana a anuntat ca va organiza referendumul in luna septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate si prezidentiale- in noiembrie 2010, potrivit aceleiasi surse. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, agreaza decizia de a organiza un referendum, din moment ce nu s-a ajuns un compromis in cadrul parlamentului. Aceasta decizie este sustinuta si de Uniunea Europeana si Comisia de la Venetia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult