Acasa InternationalBasarabia Macovei acuză Federaţia Rusă

Macovei acuză Federaţia Rusă

scris de B.C.R
4 afisari

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, presedintele delegatiei PE la Comisia parlamentara de cooperare UE – Republica Moldova, considera ca, prin embargoul impus pe importurile de vin, „Federatia Rusa joaca necinstit si ilegal împotriva intereselor Moldovei”.

macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei

Embargoul impus de Federatia Rusa pe importurile de vin este o încercare urâta de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Aceasta provocare arata ca Federatia Rusa nu îi respecta pe cetatenii Republicii Moldova si vrea sa le interzica prosperitatea pe care le-o ofera piata Uniunii Europene”, declara Macovei, potrivit unui comunicat de presa remis, miercuri, agentiei ediafax.

„Cu circa doua luni înainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, Federatia Rusa foloseste un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sanctionând hotarârea cu care Republica Moldova îsi continua parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de «minister de razboi» pentru a pedepsi tarile din «vecinatatea apropiata» care nu raspund ordinelor Federatiei Ruse„, mai declara Monica Macovei.

Ea mentioneaza ca bunastarea si stabilitatea sunt în Uniunea Europeana, unde traiesc 500 de milioane de oameni.

„Aceasta este o piata pentru vinuri si alte produse din Republica Moldova, piata în care se aplica reguli pentru fiecare parte, se joaca previzibil si corect si nu exista provocari si santaje”, mai declara Macovei.

Eurodeputatul arata ca, în plus, „embargoul «comercial» este si ilegal”, iar Federatia Rusa, membra din 2012 a Organizatiei Mondiale a Comertului, la doar un an dupa aderare ignora regulile acestei organizatii.

„Conform principiului echivalarii, Federatia Rusa accepta masurile sanitare luate de Republica Moldova. Interdictia pentru importul de vinuri a fost adoptata fara a se cere informatii de la autoritatile din Republica Moldova si fara a se solicita inspectii la producatorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari rusi. Republica Moldova se poate adresa Organizatiei Mondiale a Comertului pentru încalcarea Acordului General pentru Tarife si Comert si poate cere despagubiri din partea Federatiei Ruse”, precizeaza macovei, mentionând ca va solicita Comisiei Europene sa sustina demersurile Republicii Moldova în acest sens.

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anuntat marti ca importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calitatii nesatisfacatoare” a productiei de alcool, relateaza agentia rusa Itar-Tass în pagina sa electronica.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdictii vor fi valabile pâna când autoritatile competente din Republica Moldova nu vor lua masuri adecvate pentru satisfacerea cerintelor impuse.

„Nu avem de gând sa îndeplinim rolul de dadaca pentru economia moldoveneasca”, a declarat directorul institutiei, Ghenadi Oniscenko, citat de agentia rusa Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului National pentru Verificarea Calitatii Productiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat ca „aceste afirmatii sunt lipsite de temei”, informeaza site-ul Publika.md.

„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, si nu am depistat nici un fel de încalcari ale normelor, iar afirmatiile lor precum ca (substantele nocive depistate în vinuri) depasesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adaugat ea.

Rospotrebnadzor a anuntat marti ca în loturile de vinuri importate în ultima perioada a fost depistata în cantitati mari o substanta nociva, care afecteaza în special rinichii si ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protectia consumatorilor, este vorba de opt loturi de productie alcoolica ale întreprinderilor moldovenesti „Purcari”, „Cricova” si „Aroma”.

Anterior, Rospotrebnadzor a avertizat ca, daca autoritatile moldovenesti nu vor lua masuri pentru asigurarea calitatii si sigurantei productiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca în 2006.

În 2013, peste 24,8 milioane de litri din productia de bauturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anuntat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slaba a acestora, dar Chisinaul a apreciat ca este vorba despre o decizie politica.

3 comentarii

UnUL 11-09-2013 - 21:14

Corect, doamna Macovei. Cum scriam deja, imperialismul rus a recurs mereu, ca metode preferate, la santaj, amenintare si teroare – atunci cand nu a putut recurge direct la forta armata.

andii 12-09-2013 - 13:13

Romania si tarile UE sa nu mai cumpere produse si gaze din rusia si Belarus. Ce face Romania? Doarme? EMBARGO PENTRU PRODUSELE SI GAZELE RUSESTI SI BELARUSE.

pathfinder 12-09-2013 - 10:53

„a fost depistata în cantitati mari o substanta nociva, care afecteaza în special rinichii si ficatul”

O fi vorba despre alcool? 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult