Acasa InternationalBasarabia MAE rus îşi dă de gol lucrătura KGB-istă din R. Moldova. Chişinăul acuză o imixtiune în treburile interne

MAE rus îşi dă de gol lucrătura KGB-istă din R. Moldova. Chişinăul acuză o imixtiune în treburile interne

scris de M. BÂTCĂ
4 afisari

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău acuză Moscova de imixtiuni interne, după ce MAE al Federaţiei Ruse a dovedit involuntar, printr-un comunicat de presă, mişculaţiile KGB-iste ale serviciilor secrete ruseşti în alegerile locale din Republica Moldova.

Sediul MAE al Federatiei Ruse (foto lenta.ru)

Sediul MAE al Federatiei Ruse (foto lenta.ru)

„E greu să ne imaginăm situaţia când observatorii nu evaluează principial evenimentele din jurul numărării voturilor, după cum s-a întâmplat la Chişinău. Iniţial CEC a RM a anunţat că spre dimineaţa zilei de 6 iunie au fost prelucrate 99% din buletinele de vot şi candidatul opoziţiei, Igor Dodon, a obţinut peste 52% din voturi. Ulterior, această informaţie a fost scoasă din buletinele de ştiri, iar reprezentanţii CEC ‘tăceau’. Abia în a doua jumătate a zilei au apărut noi informaţii de la CEC, în care se afirma că au fost numărate jumătate din buletine şi că Dodon nu a obţinut majoritatea voturilor, ceea ce înseamnă că va avea loc al doilea tur al alegerilor”, menţionează diplomaţia rusă. Este mai mult decât o confirmare a lucrăturii de tip KGB-ist, a dezinformării pusă la cale de moscali şi asupra căreia am tras un semnal de alarmă AICI.

MAE al Rusiei critică tendinţa reprezentanţilor organizaţiilor internaţionali prezenţi la alegerile locale din Moldova din 5 iunie în calitate de observatori, în special a „trunchiatei” misiuni OSCE/ODIHR, „de a atenua şi chiar de a trece sub tăcere numeroasele încălcări”. În comentariul Departamentului informaţii şi presă al MAE rus referitor la rezultatele preliminare ale alegerilor din Moldova, citat de agenţia INFOTAG, se menţionează că, la categoria încălcărilor sunt trecute, în special, „calitatea listelor electorale, manipularea legislaţiei electorale în ajunul alegerilor, tipărirea buletinelor de vot într-o cantitate cu mult mai mare decât numărul de alegători”. În opinia instituţiei moscovite, „toate acestea ridică semne de întrebare, inclusiv şi despre gradul de obiectivitate al celor care au evaluat situaţia proceselor democratice”. „De obiectivitatea CEC-ului se îndoiesc şi unii din Moldova, având în vedere că, la alegerile din 2007, rezultatele au fost publicate în dimineaţa zilei următoare. În acest an însă s-a creat impresia că rezultatele anunţate în dimineaţa zilei de 6 iunie nu au convenit cuiva şi la o zi şi jumătate CEC a anunţat o situaţi diametral opusă”, menţionează ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Chişinăul reacţioneză dur

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău se arată nedumerit de comentariul MAE al Federaţiei Ruse din 08.06.2011 privind rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova. Este regretabil faptul că acest comentariu se bazează doar pe unele informaţii eronate şi publicaţii tendenţioase din presă, care nu reflectă situaţia reală şi nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Electorale Centrale.

Sperăm că MAE al Federaţiei Ruse, în toate aprecierile sale, se va conduce de fapte concrete, documentate oficial, care să evite situaţiile când aceste declaraţii pot fi interpretate ca şi imixtiune în treburile interne ale unui stat sau încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral.

În ceea ce priveşte organizarea şi petrecerea alegerilor libere, corecte şi democratice, Republica Moldova se conduce de standardele şi rigorile Consiliului Europei, şi OSCE. Atragem atenţia tuturor celor interesaţi de procesele electorale din Republica Moldova asupra rapoartelor acestor misiuni relevante de monitorizare a scrutinelor, ce reflectă într-un mod obiectiv şi evident înregistrarea unui progres gradual în ceea ce ţine de petrecerea unor alegeri libere, corecte şi democratice în Republica Moldova, se afirmă în poziţia diplomaţiei de la Chişinău.

4 comentarii

urbos 09-06-2011 - 18:58

Important e sa moara Basescu.

Cercul 09-06-2011 - 20:11

Si in Romania, structurile pro-rusesti sunt inca dominante. Guvernul roman se tine la distanta de Moscova tocmai sa nu arate ca-i stalinizat pana in temelii. Basescu lucreaza cu americanii „pentru afaceri”, dar structura lui fundamentala e prolerara si bolsevica in mod evident, vezi „tinichigii si chelneri”. Un admirator al SUA ar fi schimbat si sistemul de invatamant ce reflecta doctrina partidului conducator.

urbos 09-06-2011 - 20:14

Tovarsu, javra de Basescu e vanduta ji danimii, si e sustinuta de americanasii tai nenorociti, nu de rusi. Mesteci rahat.

Cercul 09-06-2011 - 20:13

In Romania nu se poate vorbi de desovietizare pana cand nu a avut loc un Nurenberg al fostilor activisti si Iliescu nu a primit o sentinta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult