Acasa InternationalBasarabia Marș unionist la Chișinău

Marș unionist la Chișinău

scris de M.A.B.
15 afisari

Mii de persoane au participat duminică la Chișinău la un marș unionist cu ocazia marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

mars chisinau unirePeste 50 de mii de persoane, potrivit organizatorilor, au cerut astăzi la Chișinău Unirea Republicii Moldova cu România la fel ca la 27 martie 1918, atunci când Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu țara mamă.
Marșul s-a desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Manifestanții au parcurs traseul de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” până la Gara feroviară, unde au depus flori la monumentul Deportărilor Staliniste.
Înainte de marș, a avut loc Congresul de constituire a Sfatului Țării doi, care s-a desfășurat la Palatul Național Nicolae Sulac.
Cei prezenți la eveniment s-au adunat inițial la un miting în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde au cerut unirea celor două state.

Unirea este inevitabilă pentru că așa vrea Dumnezeu, însă de noi depinde cât de repede se va produce aceasta. Țara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noștri, iar Prutul niciodată nu a fost o graniță și nu trebuie să fie frontieră între românii de aici și românii de acolo”, a declarat, citat de MOLDPRES, Nicolae Dabija, reprezentant al așa-numitului grup de inițiativă al Sfatului Țării 2.

„Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând — unirea este inevitabilă. Ne-am adunat în inima Chișină ului pentru a scrie istorie și ne bucurăm că suntem din ce în ce mai mulți, mai puternici și mai uniți”, a afirmat coordonatorul Blocului Unității Naționale, Constantin Codreanu.

Potrivit Platformei Unioniste Acțiunea 2012, 50.000 de persoane au participat duminică la ceea ce a fost descris drept „cel mai amplu marș unionist de la Chișinău”.

Participanții la marș au salutat constituirea Sfatului Țării 2, forul reprezentantiv al unioniștilor din Republica Moldova, care a adoptat foaia de parcurs a reunificării până în 2018, se arată într-un comunicat al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

„Suntem din ce în ce mai mulți, iar vocea noastră se aude tot mai puternic. În această zi de sărbătoare, la împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, avem de transmis un mesaj: vom spori eforturile pentru ca centenarul Unirii să ne găsească întregi ca neam”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Obținerea consensului politic prin care partidele politice parlamentare convin asupra ideii de îndeplinire a reunificării, informarea partenerilor euroatlantici privind opțiunea națiunii române și explicarea avantajelor pe care reîntregirea României ar aduce-o lumii transatlantice, aprobarea de către Parlamentul de la București a principiilor reunificării sunt câteva etape ale foii de parcurs pe care unioniștii vor să le realizeze până în 2018.

La data de 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România. La 28 iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS