Acasa InternationalBasarabia Marșul lui Ștefan cel Mare: Tinerii plecați din Chișinău au ajuns la Cotroceni

Marșul lui Ștefan cel Mare: Tinerii plecați din Chișinău au ajuns la Cotroceni

scris de M.A.B.
9 afisari

Cei o mie de tineri care au pornit pe jos din Chișinău spre București, în Marșul lui Ștefan cel Mare, au ajuns duminică la Piața Universității, unde au fost întâmpinați de reprezentanții Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

actiunea 2012 basarabiaAceștia au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, pentru a-i cere președintelui Klaus Iohannis urgentarea procesului de reunificare a României cu Republica Moldova.

Ei au fost întâmpinați în Piața Universității cu aplauze de câteva sute de bucureșteni, susținători ai unirii României cu Basarabia. Oamenii scandau „Vrem unire” și „Ole! Ole! Chișinău și București două inimi românești” și fluturau steaguri tricolore. În Piața Universității s-au cântat Imnul național al României și Hora Unirii.

Vicepreședintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, Iulia Modiga, a declarat pentru Agerpres că evenimentul de duminică are rolul de a transmite „un semnal clar Președinției, Parlamentului, Guvernului de la București — și anume că românii din Basarabia doresc unirea cu România”.

„Noi ne-am strâns astăzi aici pentru a merge împreună la Cotroceni pentru a cere președintelui Iohannis unirea. Ni s-a spus că, dacă vom cere unirea, unirea se va face. Aceste cuvinte le-au spus atât președintele Iohannis, premierul Ponta, cât și fostul președinte Băsescu, și că până în 2018 se va realiza unificarea. Tinerii basarabeni au ajuns în București arătând că dorința lor e vie și momentul este aproape”, a spus Iulia Modiga.

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a ținut să atragă atenția că organizația sa nu acceptă simboluri politice în acest demers. „Politica se face în Parlament și unirea trebuie să se facă tot în Parlament”, a arătat Simion.

Tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare au plecat din Chișinău spre București duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională, și au mers pe jos, cu drapele tricolore, pentru a ajunge la Prut, unde au refăcut celebrele Poduri de Flori, potrivit Platformei Unioniste.

Participanții la marș au plecat duminică din gara Iași spre Capitală cu trenul.

„Acești tineri poartă în suflete flacăra dorinței de Unire și au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni! Veniți, români, să vă întâmpinați frații de pe celălalt mal al Prutului! Acum, mai mult ca oricând, au nevoie de voi!”, a declarat George Simion.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să „pornească discuţii legate de viitorul comun” al României cu R. Moldova şi să înfiinţeze o comisie prezidenţială „pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion.

Întrebat ce solicitări vor avea participanţii la marşul unionist pentru preşedintele României, Simion a spus, pentru MEDIAFAX: „Pe lângă susţinerea declarată şi în campania electorală, acum vrem ca domnul preşedinte să pornească discuţiile legate de viitorul comun al celor două state româneşti şi de viitoarea reunificare şi dorim înfiinţarea unei comisii prezidenţiale pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri şi cum va decurge procesul reunificării. Vrem să înfiinţeze cât mai grabnic această comisie prezidenţială”.

Întrebat despre ultimul mesaj al preşedintelui către tinerii unionişti, postat pe Facebook, liderul Acţiunii 2012 a comentat: „Am văzut că şi fostul preşedinte, şi actualul preşedinte susţin, dar e timpul să susţină şi prin fapte. Dacă vrea fapte, are la îndemână acest instrument denumit comisie prezidenţială”.

La rândul său, Anatol Ursu, liderul organizaţiei unioniste „Tinerii Moldovei” a declarat, pentru MEDIAFAX, că îi va cere preşedintelui, ca şi „tuturor celorlalţi oameni politici sau care se află în funcţii-cheie, în funcţii în care pot face diferenţa”, acelaşi lucru pe care unioniştii l-au mai cerut: „să faciliteze cât mai mult posibil, să asigure toate canalele posibile ca această unire să aibă loc cât mai curând”.

Aproximativ 500 de bucureşteni i-au aşteptat duminică în Piaţa Universităţii pe cei 1.000 de tineri care au venit din Republica Moldova pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România, la sosirea în faţa Teatrului Naţional fiind primiţi cu pâine, sare şi flori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult