Acasa InternationalBasarabia McCain la Chişinău: SUA sprijină integritatea teritorială a R.Moldova

McCain la Chişinău: SUA sprijină integritatea teritorială a R.Moldova

scris de M.A.
2 afisari

Am încrederea că acest Guvern este pe calea reformelor democratice şi dezvoltării economice. SUA sprijină obiectivele guvernului de la Chişinău – integritatea teritorială, independenţa, reformele democratice şi integrare europeană”, a declarat senatorul american John McCain, aflat în vizită în Republica Moldova.

Marian Lupu si John McCain

Marian Lupu si John McCain

Oficialul american a menţionat că va pleda în continuare pentru abrogarea amendamentului Jackson–Vanik, transmite Unimedia.md. În opinia lui, prezenţa trupelor ruse în Transnistria este o violare a normelor internaţionale. Acesta şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat în această sferă vor fi înregistrate progrese.

La rândul său, Marian Lupu a mulţumit SUA pentru susţinerea de care a beneficiat Republica Moldova timp de 20 de ani. El a accentuat că a abordat şi subiectul problemei transnistrene. „Am apreciat la nivel foarte înalt asistenţa Statelor Unite ale Americii pe calea mai multor programe, care au contribuit la asigurarea progresului şi dezvoltării economice în ţara noastră. Am găsit înţelegere pentru intensificarea dilaogului, inclusiv parlamentar. Am avut susţinere din partea domnului McCain în ce priveşte eliminarea amendamentului Jackson–Vanik şi sper că acest lucru se va produce în timp scurt.”

Lupu a mai spus că a discutat cu McCain priorităţile conducerii de la Chişinău: consolidarea statalităţii, integrarea europeană şi reintegrarea teritorială.

John McCain este un adevărat luptător pentru libertate, iar vizita lui în Republica Moldova demonstrează că ţara noastră este o ţară liberă. Este un semnal clar de sprijin din partea SUA, care susţine efortul Moldovei de a deveni un lider regional în procesul de implementare a reformelor democratice. Apreciem efortul pentru excluderea ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik. În cadrul discuţiei cu domnul McCain, am văzut o dorinţă sinceră de a ajuta Republica Moldova”, a declarat, la rândul său, premierului Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă, după discuţia cu John McCain.

Vlad Filat si John McCain, la expozitia dedicata deportarilor staliniste din Basarabia

Vlad Filat si John McCain, la expozitia dedicata deportarilor staliniste din Basarabia

UPDATE 17.30: John McCain a declarat că este de acord în totalitate cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, care a vizitat Republica Moldova în acest an şi şi-a declarat susţinerea pentru statul din stânga Prutului. Senatorul american a spus că Vlad Filat va fi binevenit în SUA, referindu-se la vizita pe care Premierul urmează să o întreprindă în această ţară. Solicitat de jurnalişti să se refere la problema transnistreană, John McCain a spus că prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană este o încălcare a normelor internaţionale şi şi-a exprimat speranţa în reuşita procesului de negocieri în vederea reglementării acestei probleme, care urmează să fie reluat în scurt timp. După conferinţa de presă, Vlad Filat şi John McCain au vizitat expoziţia de fotografii „Teroarea roşie. Au rezistat, au luptat, au învins” şi au depus flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.


1 comentariu

YAAKOV 14-06-2011 - 07:26

Cowboy-ul asta semidecedat nu stie ca Basarabia este teritoriu romanesc luat cu japca de rusi ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult