Acasa InternationalBasarabia Memoria victimelor ocupatiei sovietice dezbina coalitia de guvernare de la Chisinau

Memoria victimelor ocupatiei sovietice dezbina coalitia de guvernare de la Chisinau

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Primaria municipiului Chisinau va instala, pe data de 28 iunie, in Piata Marii Adunari Nationale, o piatra comemorativa. Ulterior, pe acest loc, din fata sediului Guvernului, va fi ridicat un monument in memoria victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist, transmite Vocea Basarabiei. O dispozitie in acest sens a fost semnata de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca.


Potrivit unui decret a presedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie 1940 a fost declarata Zi a ocupatiei sovietice. Anual, aceasta zi va fi consemnata drept Ziua ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist. La 28 iunie, vor fi coborate in berna drapelele de stat, iar la ora 10.00, va fi pastrat un moment de reculegere. Decizia luata de Mihai Ghimpu nu a ramas fara ecou in Basarabia, atragand critici atat din partea colegilor din coalitia de guvernare, cat si din partea opozitiei comuniste, care i-a cerut demisia.  

Alianta pentru Integrare Europeana s-a intrunit in sedinta, sambata dupa-amiaza, in absenta reprezentantilor Partidului Liberal. La sedinta s-a prezentat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, liderul de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov si presedintele partidului, Marian Lupu, precum si presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, scrie Jurnal.md. Cei trei lideri ai AIE au ajuns la o concluzie comuna fata de decretul lui Ghimpu, dar o vor face publica, luni 28 iunie. Acestia au dat de inteles ca decretul nu este constitutional si spera ca acesta va fi anulat de Curtea Constitutionala.

 

„Daca Mihai Ghimpu a semnat decretul fara opinia AIE, de ce alianta nu s-ar intruni fara Ghimpu”, a declarat Dumitru Diacov, precizand ca s-au intrunit pentru a discuta decretul lui Mihai Ghimpu.

„Nu s-a intamplat nimic iesit din comun. Totul este in ordine. AIE nu are de gand sa-l pedepseasca pe Mihai Ghimpu. Electoratul il va pedepsi”, a mentionat liderul AMN, Serafim Urechean.

„Consideram ca este absolut firesc ca atunci cand apar asemenea situatii sa discutam, sa cautam solutii. A fost insa luata acea decizie, iarasi unilateral, de catre cei care asigura pe moment presedintia Aliantei de a transfera aceasta sedinta pentru luni, insa conform regulamentului Aliantei, atunci cand o componenta cere convocarea, ceilalti trebuie sa se conformeze si sa asigure prezenta”, a declarat liderul PLDM, premierul Vlad Filat, citat de StireaZilei.md.

La randul sau, presedintele Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, spune ca nu a fost prezent la sedinta Aliantei pentru Integrare Europeana de sambata pentru ca nimeni nu l-a invitat. Solicitat de Jurnal TV sa comenteze acuzatiile aduse de ceilalti membri, Ghimpu a declarat ca se va documenta si isi va prezenta pozitia la sedinta aliantei din 28 iunie. „Sedinta Aliantei a fost preconizata pentru ziua de vineri. La rugamintea AMN, sedinta a fost amanata pentru luni la ora 8:00. Despre sedinta de astazi (n.red. – sambata) nu m-a contactat nimeni. De obicei, daca ceva e urgent, vorbesc si cu domnul Filat, si cu domnul Urechean, si cu domnul Lupu”, a spus Mihai Ghimpu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult