Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu a cerut la Geneva sprijinul pentru retragerea armatei ruse de ocupatie din stanga Nistrului

Mihai Ghimpu a cerut la Geneva sprijinul pentru retragerea armatei ruse de ocupatie din stanga Nistrului

scris de Ziua Veche
5 afisari

.„Aceasta armata (n.red. – rusa) sprijina indirect autoproclamata republica transnistreana, care este o gaura neagra pentru bugetul Republicii Moldova si o zona de instabilitate nu doar pentru noi, ci si pentru intreaga Europa”, a declarat Mihai Ghimpu la Geneva, la Conferinta Mondiala a Presedintilor de Parlament carora le-a solicitat sprijinul pentru retragerea neconditionata, imediata si transparenta a armamentului si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.


„De ce am ajuns cel mai sarac stat din Europa? Nu numai din cauza ca nu au fost promovate reforme democratice la timpul potrivit, ci si din cauza ca astazi pe teritoriul republicii continua sa stationeze, fara consimtamantul nostru, o parte din acea armata de ocupatie si munitiile ei, incalcand hotararea de la Istanbul din 1999 si Constitutia Republicii Moldova, care prevede statutul de tara neutra”, se mai arata in discursul rostit de Presedintele Mihai Ghimpu. Potrivit Presedintelui, Republica Moldova, de fapt, implineste doua varste. Pe de o parte, anul viitor sunt 20 de ani de la adoptarea Declaratiei de Independenta, iar, pe de alta parte, are varsta de 70 de ani, deoarece 50 de ani a existat ca republica sovietica socialista moldoveneasca, formata prin hotararea Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940 la Moscova, ca rezultat a ocupatiei din 28 iunie 1940.

In discursul rostit in cadrul Conferintei Mondiale a Presedintilor de Parlament, Mihai Ghimpu s-a referit si la rolul forurilor legislative intr-o lume a crizei prin asigurarea responsabilitatii democratice globale in scopul binelui comun. Consolidarea dimensiunii parlamentare, atat la nivel national, cat si la nivel global, este menita sa aduca un aport consistent in legitimarea democratica a procesului politic de luare a deciziilor, a mai spus Presedintele. Parlamentul national este principala institutie care asigura legatura intre cetateni si deciziile politice si serveste drept arena de dezbateri politice si, in ultima instanta, este responsabil in fata cetatenilor. De asemenea, Presedintele a mentionat ca Republica Moldova se concentreaza pe consolidarea participarii societatii civile la construirea guvernarii democratice.

In alt context, Republica Moldova saluta propunerea pentru o implicare parlamentara mai profunda in cooperarea internationala si isi asuma responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea democratiei prin promovarea valorilor democratice, consolidarea institutiilor democratice si sustinerea noii generatii de lideri. “Optam pentru consolidarea cooperarii dintre parlamentele tarilor, prin amplificarea schimburilor parlamentare la toate nivelele, asigurand, astfel, preluarea celor mai bune practici internationale”, a mai spus Mihai Ghimpu.  

O alta problema in care Presedintele Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul celor peste 150 de presedinti de parlament din toata lumea veniti la Conferinta Mondiala, este cea a inundatiilor produse in aceasta luna in Republica Moldova, in urma carora sute de cetateni si-au pierdut casele si munca de o viata si au nevoie de ajutor. „In functie de posibilitatile de care dispuneti, rog sa ne sustineti financiar in lichidarea consecintelor grave ale acestor inundatii, in special pentru constructia a peste 700 case de locuit pentru sinistrati. Este de remarcat faptul ca acum doi ani Republica Moldova la fel a fost grav afectata de inundatii, iar consecintele acestora nu au fost lichidate pe deplin pana in prezent. Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodata. In scopul binelui comun indemn la solidaritate si intelegere”, se spune in apelul lui Ghimpu.

Mihai Ghimpu a participat la Conferinta Mondiala a Presedintilor de Parlament, care s-a desfasurat la Geneva in perioada 19-21 iulie 2010. Conferinta este cel mai important summit mondial cu participarea presedintilor de parlament din toate statele lumii, care are loc odata la 5 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult