Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu a participat la deschiderea simpozionului internaţional „Cucuteni 5000 REDIVIVUS”

Mihai Ghimpu a participat la deschiderea simpozionului internaţional „Cucuteni 5000 REDIVIVUS”

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Cultura Cucuteni este un domeniu deosebit de complex, unde se imbina elemente ale culturii, tehnicii, medicinii, dreptului, arhitecturii. Numai in discutii si dezbateri apar idei veritabile si e posibila o colaborare mai strinsa a specialistilor din Republica Moldova si de peste hotare din diverse domenii ale stiintelor exacte si mai putin exacte. Declaratia a fost facuta joi de Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Presedinte al Parlamentului, in cadrul simpozionul international „Cucuteni 5000 REDIVIVUS: stiinte exacte si mai putin exacte – 2010”, care se desfasoara in perioada 23-25 septembrie in incinta Universitatii Tehnice din Moldova, transmite Moldpres.


In opinia lui Mihai Ghimpu, cunoasterea aprofundata a acestei culturi este foarte importanta si noi trebuie sa fim mindri ca aici a aparut cea mai importanta si avansata cultura neolitica din intreaga lume. „Am putea spune cu certitudine ca este o populatie care a dat nastere civilizatiei europene, gasind continuitate in cultura romaneasca. Elementele de port popular, ceramica mesterilor populari din satele noastre mai pastreaza inca elemente ale acestei culturi misterioase, care depaseste chiar si civilizatia europeana”, a accentuat Mihai Ghimpu.

Cultura Cucuteni (numita „Tripoliskaia kulitura” in Ucraina si Rusia), una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa, si-a primit numele dupa satul cu acelasi nume din apropierea orasului Iasi, unde in anul 1884 au fost descoperite primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu citeva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic, fiind amplasata pe o suprafata de cca 350.000 kilometri patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult