Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu cere un rol mai activ al mediatorilor în negocierile privind conflictul transnistrean

Mihai Ghimpu cere un rol mai activ al mediatorilor în negocierile privind conflictul transnistrean

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Mediatorii în procesul de negocieri privind conflictul transnistrean „trebuie să joace un rol mai activ” în vederea reluării dialogului politic oficial, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chişinău.


„În opinia mea, mediatorii în procesul de negocieri trebuie să joace un rol mai activ în procesul de reluare a dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai în acest caz putem atinge rezultatul scontat – soluţionarea problemei transnistrene”, a afirmat Ghimpu marţi, în cursul unei întrevederi cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special pentru conflictele nesoluţionate al Kazahstanului, ţară care asigură preşedinţia OSCE, precum şi cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în format „5+2”.

Ghimpu a subliniat că actualul Guvern de la Chişinău va susţine toate propunerile constructive pentru soluţionarea problemei transnistrene, dar cu respectarea intereselor naţionale şi a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova, transmite Mediafax. El a pledat pentru intensificarea procesului de negocieri, subliniind că lipsa unei soluţii a conflictului reprezintă o piedică în calea dezvoltării ţării, dar şi un pericol pentru stabilitatea şi securitatea regională. Nurgaliev a apreciat că reluarea procesului de negocieri în noiembrie 2009, după o pauză de trei ani, reprezintă un semnal pozitiv, adăugând că eforturile comunităţii internaţionale vor avea în vedere respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Oficialul OSCE a avut şi o întrevedere cu premierul Vlad Filat, apreciind rolul contactelor bilaterale informale din ultima perioadă între acesta şi liderul transnistrean, Igor Smirnov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult