Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu: Decret prezidential – Rusia sa-si retraga trupele si munitia din Moldova

Mihai Ghimpu: Decret prezidential – Rusia sa-si retraga trupele si munitia din Moldova

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cere Rusiei sa-si retraga trupele si munitia din regiunea transnistreana printr-un decret prezidential semnat joi. Prin acest Decret, presedintele basarabean a declarat ziua de 28 iunie zi de comemorare a ocupatiei sovietice, se mentioneaza in pagina oficiala a presedintelui Moldovei. “Federatia Rusa, in calitate de succesor de drept al URSS, trebuie sa-si retraga neconditionat, urgent si transparent trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus presedintele interimar Ghimpu.


El a declarat ca angajamentul de la summitul OSCE de la Instanbul din 1999, cu privire la retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova este asumat de Rusia in fata institutiilor internationale. “Mai important este faptul ca aceasta armata are statut de armata de ocupatie si dupa declararea independentei Republicii Moldova nu are consimtamantul statului nostru”, a afirmat presedintele interimar, scrie agentiei Info-Prim Neo.

Potrivit Decretului prezidential, anual in aceasta zi vor fi coborate in berna drapelele de stat in toate localitatile republicii, se vor depune flori la mormintele, monumentele si memorialele victimelor ocupatiei sovietice ale regimului comunist totalitar, si la ora 10 va fi pastrat un moment de reculegere. Mass-mediei moldovenesti i se recomanda sa tina cont de specificul zilei de 28 iunie. De asemenea, in aceasta zi nu se vor desfasura actiuni distractive in masa. Decretul stipuleaza ca in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului sa fie ridicat un monument in memoria victimelor ocupatiei sovietice si a regimului totalitar comunist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult