Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu lucreaza la un decret de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov

Mihai Ghimpu lucreaza la un decret de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Mihai Ghimpu va mai semna multe decrete prin care va conferi distinctii de stat, dar lucreaza si la un nou decret de condamnare a semnarii, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a dus la dezmembrarea teritoriala Romaniei. „O astfel de politica trebuie condamnata. Ceea ce s-a produs atunci trebuie condamnat”, a mentionat Ghimpu, la Publika.tv. Celelalte decrete se refera la sarbatorile „Ziua Independentei” si „Limba noastra cea romana”, care au loc pe 27 august si 31 august.


De asemenea, presedintele Republicii Moldova sustine ca este nevoie de o lege a lustratiei, desi nu este sigur ca aceasta va fi functionala, intrucat dosarele KGB din perioada sovietica sunt la Moscova. Mihai Ghimpu spune ca Parlamentul pregateste deja proiectul pentru o lege a lustratiei. 

Protocolul Aditional Secret al Pactului Ribbentrop-Molotov  

Articolul I. In eventualitatea unor rearanjari politice si teritoriale in regiunile ce apartin Statelor Baltice (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania), hotarul de nord al Lituaniei va reprezenta hotarul sferelor de influenta ale Germaniei si U.R.S.S. In aceasta privinta interesul pentru Lituania in regiunea Vilna este recunoscut de ambele parti.

Articolul II. In eventualitatea unor rearanjamente politice si teritoriale in regiunile ce apartin Poloniei, sferele de influenta ale Germaniei si ale U.R.S.S. vor fi limitate conform liniei raurilor Narev, Vistula si San. Chestiunea privind modul in care interesele ambelor parti fac dorita pastrarea statului independent Polon si cum acest stat trebuie demarcat poate fi determinat doar in cursul viitoarelor discutii politice. In orice caz, ambele Guverne vor rezolva aceasta chestiune printr-un acord prietenesc.

Articolul III. Privitor la Sud-estul Europei, atentia este atrasa de catre partea Sovietica privitor la interesul acesteia in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune.

Articolul IV. Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele parti ca unul strict secret.

Moscova, 23 August 1939.

Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop

Plenipotentiarul Guvernului U.S.S.R., V. Molotov”

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult