Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu: O presă liberă disciplinează puterea

Mihai Ghimpu: O presă liberă disciplinează puterea

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

.„O presă liberă disciplinează puterea, iar cetăţenii, fiind bine informaţi, nu pot fi manipulaţi. Adevărata putere într-un stat este presa deoarece exprimă punctul de vedere al cetăţenilor care aleg puterea. O democraţie fără libertatea de expresie, fără un spaţiu public real în care vocile societăţii să fie auzite şi respectate, este o contradicţie în termeni. Am învăţat şi noi, în Republica Moldova, ce înseamnă lipsa libertăţii de expresie, îngrădirea presei sau cenzura. Şi tocmai pentru asta, vom lupta pentru ca vremurile care au fost să nu se mai întoarcă”, a declarat joi Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la deschiderea lucrărilor Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 14-16 octombrie 2010.


Evenimentul sub genericul „Presă-Putere-Libertate” reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor mass-media din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, precum şi oameni politici, diplomaţi, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi România, transmite Moldpres.

 

Potrivit Preşedintelui, Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români nu ar fi putut avea loc la Chişinău înainte de 29 iulie 2009, fapt ce demonstrează amploarea schimbărilor produse în Republica Moldova. Mihai Ghimpu a menţionat că schimbarea a fost posibilă şi graţie eforturilor jurnaliştilor, a consecvenţei, perseverenţei şi curajului de care au dat dovadă chiar şi în timpul regimului comunist. „La Chişinău a existat cel mai puternic nucleu de presă liberă, care, şi pe vremea comunismului, a ţinut vie flacăra libertăţii şi a democraţiei: PRO TV Chişinău, TV 7, TIMPUL, Jurnal de Chişinău, Unimedia, Vocea Basarabiei, Ziarul de Gardă, Europa Liberă sînt doar cîteva nume ale unor instituţii de presă care au reuşit să-şi ducă misiunea jurnalistică pînă la capăt. La acestea se mai adaugă şi cîteva instituţii de presă locale”, a spus Preşedintele. În context, Mihai Ghimpu a menţionat că în Republica Moldova, din păcate, sînt instituţii de presă care prezintă de fiecare dată o singură opinie şi doar dintr-o singură sursă: „Aceasta nu înseamnă jurnalism profesionist, ci propagandă şi manipulare”.

Mihai Ghimpu a reiterat faptul că Republica Moldova este astăzi mai aproape de Europa decît niciodată în istoria ei, solicitînd sprijinul jurnaliştilor atît în educarea publicului în spiritul libertăţii şi a democraţiei, cît şi în prezentarea realităţilor din Republica Moldova pe plan european. „Trebuie să le spuneţi publicului că cultura, civilizaţia şi mentalităţile cetăţenilor din Republica Moldova sînt europene şi că Republica Moldova trebuie să ajungă cît mai grabnic în familia europeană de care s-a despărţit fără voia ei. Statul nostru este singurul vecin al Europei care vorbeşte o limbă oficială a Uniunii Europene – limba română”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români, pe lîngă valenţele sale culturale, va contribui şi la un schimb de experienţă util pentru jurnaliştii din Republica Moldova pentru a învăţa din experienţa colegilor lor cum să construim, prin eforturi comune, un spaţiu public demn de aspiraţiile europene ale cetăţenilor noştri. Ulterior, Preşedintele Mihai Ghimpu a înmînat premiul anual al Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, care i-a revenit jurnalistei din Ungaria, Eva Iova.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult