Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu, pentru Kommersant: Nu sunt pro-roman, sunt roman. Rusia trebuie sa se retraga din Transnistria cu tot cu armamentul dat lui Smirnov

Mihai Ghimpu, pentru Kommersant: Nu sunt pro-roman, sunt roman. Rusia trebuie sa se retraga din Transnistria cu tot cu armamentul dat lui Smirnov

scris de Ziua Veche
63 Afisari

.Presedintele Moldovei, Mihai Ghimpu, a declarat ca Rusia continua politica sovietica. El a vorbit despre solutionarea problemei transnistriene, despre relatiile dintre Moldova si Rusia, dar si cele dintre Romania si Republica Moldova intr-un interviu acordat publicatiei Kommersant.


In aceasta saptamana, liderii statelor CSI vor participa la un summit neoficial in capitala rusa, urmand ca unii dintre ei sa ramana la Moscova, pentru a participa la parada de Ziua Victoriei. Mihai Ghimpu, insa, va parasi capitala Rusiei imediat dupa summit. Pornind de la “scandalul” prin care presedintele Moldovei a refuzat sa participe la parada de 9 mai de la Moscova, Mihai Ghimpu a tinut sa precizeze ca a refuzat invitatia Kremlinului nu doar din motive economice, ci si din cauza ca invitatia a venit tarziu. El a mentionat ca autoritatile statului au primit invitatia la timp, insa doar pentru delegatia oficiala. Autoritatile ruse i-au chemat pe cei 70 de soldati la parada anuntand doar ministerul Apararii, ceea ce l-a nemultumit pe presedinte. “Cred ca astfel de decizii ar trebui luate de conducerea statului si nu de ministere”, a afirmat presedintele Ghimpu, intr-un interviu acordat ziarului Kommersant.

Au existat frati care au luptat in armate diferite: unul pentru armata sovietica si altul pentru cea romana

Presedintele Moldovei a spus ca va sarbatori ziua de 9 mai in Moldova, alaturi de veterani. El a declarat ca nu pune la indoiala victoria sovieticilor asupra fascismului si ca “toti sunt multumiti ca a cazut un regim”, insa “a fost rau” ceea ce a urmat. “Dupa un regim, ni s-a impus un altul, de catre armata sovietica, regimul comunist, care a adus foametea si deportari in masa”, a amintit presedintele. El a marturisit ca nu mai are importanta pentru ce armata au luptat cetatenii moldoveni: pentru cea sovietica sau pentru cea romana, pentru ca Moldova nu exista ca stat pe atunci si nu putea decat sa respecte ordinele. “S-a intamplat si ca un frate sa fie intr-o armata, iar celalat, in alta. Noi ii vom decora pe toti […] caci, intr-un final, toti au ajuns la Berlin, pentru ca armata romana a trecut de partea sovieticilor”, a precizat Mihai Ghimpu.

Transnistria – problema aceasta se „solutioneaza” deja de 20 de ani!

Presedintele Mihai Ghimpu a declarat ca solutionarea problemei legate de Transnistria va avea loc doar dupa ce Rusia isi va retrage armata din acel teritoriu, va inceta sa-l sustina pe Smirnov si va lua armele pe care i le-a dat armatei transnistriene. De asemenea, presedintele Moldovei a spus ca nu ia in calcul “dezlipirea” Transnistriei de la Moldova, chiar daca asta ar insemna sa se integreze mai repede in Uniunea Europeana. “Transnistria este teritoriul nostru. Acolo locuiesc cetatenii nostri si noi trebuie sa ducem la capat solutionarea acestei probleme”, a adaugat presedintele Ghimpu. Intrebat daca nu ar fi fost mai simplu sa mearga la parada pentru a discuta cu presedintele rus Medvedev despre aceasta problema, Mihai Ghimpu a spus ca nu vor exista intalniri bilaterale in aceasta perioada si ca, oricum, asemenea convorbiri nu ar avea rezultat. “Aceeasta problema se discuta deja de 20 de ani!”, a adaugat presedintele moldovean.

De asemenea, el a sugerat ca, daca Romania acorda cetatenie moldovenilor, nu inseamna ca va urma si unirea. El a precizat ca exista cetateni moldoveni care isi iau cetatenie rusa, la fel cum exista cetateni care primesc cetatenie romana, insa numarul celor acordate de rusi nu este facut public. “Exista multi cetateni rusi care au pasaport roman. Asta ar trebui sa insemne ca si ei vor sa se uneasca cu Romania?”, a adaugat presedintele Moldovei.

Noi suntem un popor, in doua state”

Intrebat de relatia cu Romania, Mihai Ghimpu a declarat ca “Romania nu este doar vecin”. “Noi suntem un popor, in doua state”, sustine Ghimpu. La afirmatia jurnalistului ca presedintele este considerat un “politician pro-roman”, Mihai Ghimpu a raspuns ca el nu este un politician pro-roman, el este roman. Pe langa aceasta, seful statului moldovean a afirmat ca programul Aliantei de Integrare Europeana (AIE) nu prevede unirea cu Romania, dar ca aceasta se va realiza odata cu integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. “Telul nostru este Uniunea Europeana, unde nu exista granite”, a spus Mihai Ghimpu.

0 comentariu

Chris P. 30-11-2010 - 14:45

cine se va ingramadi sa vada parada de la Arcul de Triumf va avea ocazia sa vada pe viu cam tot ce a mai ramas din armata romana… mai putin cele doua nave second hand. acelea sunt la pastrare pentru ziua marinei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult