Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu: „Filat a încălcat Constituţia”

Mihai Ghimpu: „Filat a încălcat Constituţia”

scris de Ziua Veche
2 afisari

.„Potrivit Constituţiei, Guvernul e în drept să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, însă Executivul era obligat să trimită proiectul de lege către biroul permanent pentru examinare, şi mai apoi să fie prezentat Parlamentului. Prin aceasta prim-ministrul Vlad Filat a încălcat Constituţia Republicii Moldova”, a declarat miercuri Mihai Ghimpu. Cu toate acestea, Ghimpu a semnat modificările la legea bugetului pentru 2010, adoptate de către Guvern, chiar în faţa presei, menţionând că nu doreşte ca cetăţenii să fie lipsiţi de ajutorul prevăzut. Mihai Ghimpu a fost însoţit la briefing și la semnarea decretului de promulgare a legii de către liderul PDM, Marian Lupu și liderul AMN, Serafim Urechean, transmite Unimedia.md.


La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat, printre altele, o majorare cu 20% a pensiilor, fără aprobarea de către Parlament. „Îmi dau demisia, dacă Parlamentul nu va aproba acest proiect şi va iniţia o moţiune de cenzură”, spunea atunci premierul Vlad Filat. Decizia Cabinetului de miniştrilor a scandalizat componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderii PD, PL şi AMN l-au acuzat pe premierul Vlad Filat, liderul PLDM, de „egoism politic”. Filat crede însă că aceasta „a fost o decizie importantă şi necesară cetăţenilor”. Proiectul de lege al Guvernului prevede acordarea de compensaţii sociale la peste jumătate de milion de pensionari şi 30 de mii de familii social-vulnerabile (112,8 mil. lei suplimentar), alocarea a 100 mil. lei suplimentar pentru subvenţionarea agriculturii, a 36,6 mil. lei suplimentar pentru învăţământ etc.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult