
Preşedintele Mihai Ghimpu a accentuat că, în procesul de modernizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate, care este de durată, nu trebuie trecută cu vederea necesitatea implementării principiilor democratice, respectării drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţeanului. “Cel mai important mesaj pe care trebuie să-l transmiteţi societăţii este acela că Serviciul de Informaţii şi Securitate este un organ care protejează fiecare cetăţean, fiecare om de bună-credinţă şi, totodată, este unul de temut pentru orice răufăcător care ar atenta la cetăţeni, la instituţiile statului, la statalitatea şi la integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a menţionat şeful statului român cu capitala la Chişinău.
În procesul de reformare a instituţiei, în opinia Preşedintelui Mihai Ghimpu, este necesară o îmbunătăţire a capacităţii anticipative şi a capabilităţilor de răspuns ale Serviciului la riscurile asociate terorismului internaţional, proliferării armelor de distrugere în masă, instabilităţii regionale şi criminalităţii organizate transfrontaliere, precum şi la schimbările intervenite în formele de manifestare ale ameninţărilor clasice.
“Obiective importante există şi în domeniul asigurării securităţii economice. În special, ţin să menţionez respectarea garanţiilor pentru activitatea de întreprinzător şi a dreptului de proprietate, monitorizarea evoluţiei sistemelor financiar-bancar şi energetic, apărarea economiei naţionale de fenomene precum corupţia, criminalitatea, spionajul industrial. În acest context, toate acţiunile întreprinse de organele de securitate trebuie să fie în strictă concordanţă cu normele legislative în vigoare”, a mai spus Mihai Ghimpu.
Referindu-se la documentul propus spre dezbateri în cadrul şedinţei Consiliului colegial al SIS, conducătorul instituţiei Gheorghe Mihai a specificat că Concepţia defineşte scopurile, obiectivele şi domeniile cheie de transformare, modernizare şi dezvoltare a Serviciului, activităţile planificate pornind de la priorităţile reflectate în Concepţia şi Strategia securităţii naţionale, etc. “Proiectul de transformare se include organic în programul naţional de reformare a sectorului de securitate şi militar al ţării. O linie directorie de activitate o constituie şi contribuirea SIS la realizarea aspiraţiilor de integrare europeană a republicii prin dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu partenerii străini”, a menţionat Gheorghe Mihai.