Acasa InternationalBasarabia Mihai Ghimpu: Situatia din Kosovo nu are nimic in comun cu Transnistria

Mihai Ghimpu: Situatia din Kosovo nu are nimic in comun cu Transnistria

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Avizul de joi al Curtii Internationale de Justitie, care recunoaste conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a institutiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo, nu are nimic in comun cu problema transnistreana, a declarat vineri presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.


Sunt lucruri diferite. Kosovo inseamna un conflict etnic, in Republica Moldova este un conflict politic si nu are absolut nimic in comun (cu Kosovo). In Transnistria locuiesc 42% de romani/moldoveni, 28% ucraineni si 23 rusi si situatiile nu pot fi comparate, a declarat Ghimpu, citat de Agerpres.

Norma internationala in cazul dat, adoptata pentru Kosovo, nu are nimic in comun cu conflictul transnistrean, a mai spus Ghimpu, adaugand ca in situatia din Transnistria este vorba de un conflict moldo-rus, confirmat prin Acordul semnat in 1992 de fostii presedinti ai Rusiei si Republicii Moldova, Boris Eltin si, respectiv, Mircea Snegur si hotararea CEDO in cazul Ilascu.

Ghimpu a mentionat ca Republica Moldova nu-si schimba pozitia in privinta recunoasterii Kosovo. La 22 februarie 2008, la scurt timp dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declaratie in care atentiona ca ‘evolutia situatiei din Kosovo contravine normelor fundamentale ale dreptului international si contribuie, in mod direct, la provocarea separatismului – unul din principalele pericole ale sec. XXI. De asemenea, genereaza efectul escaladarii tensiunii nu numai in Balcani si in intreaga Europa, dar si intr-un sir de alte regiuni ale lumii’.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult