Acasa InternationalBasarabia Militarii basarabeni participa in Ucraina la exercitiul NATO Sea Breeze-2010

Militarii basarabeni participa in Ucraina la exercitiul NATO Sea Breeze-2010

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Un contingent de militari ai Armatei Nationale a fost detasat luni, 12 iulie, la exercitiul multinational de mentinere a pacii „Sea Breeze 2010”, care se desfasoara in perioada 12 – 24 iulie in Ucraina, anunta Ministerul Apararii.


Locotenent colonelul Vitalie Rusu, comandantul contingentului, a declarat ca efectivul este compus din sase ofiteri de stat major si un pluton de infanterie, numarand 30 de militari din cadrul Batalionului 22 de mentinere a pacii. In cadrul exercitiului „Sea Breeze 2010”, militarii Armatei Nationale si colegii lor din tarile partenere vor fi antrenati in operatiuni de mentinere a pacii, activitati antitero, operatii amfibii, etc. „Participarea la acest exercitiu este importanta pentru Armata Nationala in contextul pregatirii profesionale a efectivului”, a accentuat Vitalie Rusu. „Vom participa in misiuni de patrulare, escortare a convoiului, aplanarea protestelor sau asa-numitul control al multimii si in actiuni la punctele de control si trecere”. Prima participare a militarilor basarabeni la exercitiul „Sea Breeze” a avut loc in anul 2007, R. Moldova fiind reprezentata atunci de patru ofiteri de stat major si un pluton de infanterie din cadrul Batalionului 22 de mentinere a pacii.  

Ucraina gazduieste, incepand de luni, exercitiul militar NATO Sea Breeze-2010, la care participa 3.000 de militari din 15 tari. Manevrele militare maritime Sea Breeze, sub egida NATO, se desfasoara in fiecare an in largul apelor ucrainene ale Marii Negre, incepand din 1997, generand mai multe scandaluri si proteste de-a lungul vremii.  

.Potrivit scenariului, exercitiul „Sea Breeze 2010” se va desfasura in doua locatii. Statul major general al exercitiului va fi dislocat in orasul Odesa, iar trupele vor fi dislocate la baza militara de instruire Shirokiy Lan din regiunea Nicolaev. Sea Breeze 2010” este un exercitiu multinational de mentinere a pacii in spiritul Parteneriatului pentru Pace. In total, in activitatile de mentinere a pacii din poligonul Shirokiy Lan vor fi antrenati circa 600 de militari din noua tari – Azerbaidjan, Belgia, Georgia, Germania, Grecia, Moldova, Turcia, SUA, Ucraina. Ucraina va fi reprezentata de un batalion de infanterie maritima si cinci nave ale Pazei de Coasta. Manevrele sunt programate sa se incheie pe 24 iulie. 

Anul acesta, Ucraina va gazdui si alte exercitii internationale militare si de mentinere a pacii. Printre acestea se numara exercitii comune cu SUA (Rapid Trident 2010), cu Romania (Cossack Steppe 2010), si cu Polonia, Lituania si Canada (Maple Arch 2010).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult