Acasa InternationalBasarabia Update: Militarii moldoveni luati cu arcanu’ la defilarea de 9 mai de la Moscova. Mihai Ghimpu spune NU Kremlinului

Update: Militarii moldoveni luati cu arcanu’ la defilarea de 9 mai de la Moscova. Mihai Ghimpu spune NU Kremlinului

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.

UPDATE 13.40: Presedintele interimar al Republicii Moldova nu va participa la festivitatea dedicata zilei de 9 mai de la Moscova, transmite Vocea Basarabiei.

Scandal intre membrii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) de la Chisinau. Motivul: (ne)participarea Moldovei la parada din 9 mai de la Moscova. In urma sedintei membrilor AIE, presedintele interimar Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal, a pierdut teren in fata liderilor celorlalte partide ale Aliantei: Vlad Filat (PLDM), Dumitru Diacov (PDM) si Serafim Urecheanu (AMN). Decizia finala: militarii moldoveni merg la Moscova.

 

Mai grav este ca agentia de presa Interfax si cateva publicatii ruse anuntau inca de joi, 22 aprilie, ca Moldova isi va trimite militarii la Moscova, inainte ca sedinta AIE sa aiba loc. Astfel, guvernul R.Moldova va trebui sa plateasca peste 400.000 de lei de la buget, bani care ar fi putut fi directionati catre programe sociale. 

Potrivit unor surse guvernamentale de la Chisinau, vor urma sesiuni de selectionare si instruire a militarilor care vor defila la Moscova. Aceasta decizie pripita va presupune costuri suplimentare, mai ales ca, pe langa contingentul de 70 de militari din Garda de Onoare, mai este vorba si despre rezerve de personal, iar partea rusa, bineinteles, ca nu are de gand sa dea acesti bani.

Potrivit presei de la Chisinau, la primirea invitatiei din partea Rusiei de a participa la parada din 9 mai, Presedintele Mihai Ghimpu a dat dispozitie Ministerului Apararii ca Moldova sa nu participe la parada. Ministrul apararii, Vitalie Marinuta, a facut publica pozitia ministerului. Premierul Filat s-a aratat enervat de actiunea ministrului, avand in vedere ca i-a mai cerut o data lui Marinuta sa il consulte cand face asemenea declaratii. „Nu trebuie sa se faca speculatii ca nu ar fi bani pentru a participa la parada de la Moscova. Eu, ca premier, trebuie sa fiu informat inainte de a se face astfel de declaratii”, a declarat Vlad Filat. Insa, ministrul Alexandru Marinuta a reiterat, spunand ca Republica Moldova nu poate participa la parada din motive financiare. Contactati de ziuaveche.ro, reprezentantii Armatei Nationale ai R. Moldova au declarat ca Ministerului Apararii nu va participa la parada din 9 mai de la Moscova, din cauza ca bugetul auster al ministerul nu permite sa se suporte cheltuielile necesare. Presa relata ca, in spatele scuzei economice s-ar afla solidaritatea Moldovei fata de Romania, care nu a fost invitata la sarbatorirea Zilei Victoriei de la Moscova. Presedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat ca, „in spatele deciziei pe care a luat-o Ministerul Apararii privind neparticiparea ostasilor Republicii Moldova la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, sta presedintele interimar Mihai Ghimpu. Aceasta actiune are o miza pronuntata in electorat, indreptata pentru mobilizarea alegatorilor”, conform Unimedia. In replica, Mihai Ghimpu a declarat ca „Diacov, tot din punct de vedere al electoratului, a spus acest lucru. El s-a gandit la electoratul lui ca sa-l auda care e pozitia dumnealui”. Decizia finala a AlE este in favoarea participarii militarilor moldoveni la parada din 9 mai de la Moscova, conform declaratiei presedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, relateaza Jurnal.md. “Este decizia Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). Nu pot sa nu ma supun deciziei comune”, sustine Mihai Ghimpu. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte a membrilor AIE. Toate partidele au sustinut participarea Republicii Moldova la parada de Ziua Victoriei („65 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”), cu exceptia Partidului Liberal, liderul caruia considera ca invitatia tardiva din partea Moscovei nu poate fi onorata. “Ma tem sa nu ne facem de rusine. Am fost nevoit sa ma conformez, pentru ca majoritatea AIE a luat aceasta decizie”, a precizat Ghimpu.  

Filat si Piata Rosie 

La 23 martie, cand a sosit invitatia din partea Rusiei in Moldova, ministrul apararii V. Marinuta sustinea: “sa ne pregatim pentru acest eveniment intr-o luna este imposibil”. Pe 23 aprilie, premierul Vlad Filat sustinea ca “problema poate fi solutionata” si ca “Guvernul va gasi bani pentru ca militarii nostri sa marsaluiasca prin Piata Rosie din Moscova, sa tremure caldaramul de acolo”. Astfel, militarii R.Moldova au inceput vineri pregatirile pentru parada.  

Provocari si disensiuni 

Analistul politic Igor Munteanu este de parerea ca participarea militarilor moldoveni la aceasta parada provoaca disensiuni si in randul populatiei. „Daca Moldova se considera o tara neutra, nu vad de ce ar trebui sa participam la aceasta parada. O buna parte a populatiei de la noi a avut doar de suferit de pe urma acestui razboi, iar unii istorici inainteaza cifra de cateva miliarde de lei pe care le-a avut de pierdut tara noastră de pe urma regimului sovietic”, sustine Munteanu. De asemenea, analistii politici considera ca, in astfel de situatii, Partidul Comunistilor ar putea sa profite la maxim de neintelegerile dintre membrii Aliantei. „Ceea ce lipseste Aliantei este un secretariat, care sa vina cu solutii in aceste situatii, ca aceasta sa ramana unita”, sustine analistul.

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult