Acasa InternationalBasarabia Militarii moldoveni pierduti in Afganistan, comemorati la Chisinau

Militarii moldoveni pierduti in Afganistan, comemorati la Chisinau

scris de M.A.
11 afisari

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa a depus luni flori la memorialul „Feciorilor Patriei – Memorie Eternă”, unde a fost marcată a 31-a aniversare de la intrarea trupelor sovietice în Afganistan.

Militari sovietici se retrag din Afganistan

Militari sovietici se retrag din Afganistan (Foto: aan-afghanistan.com)

Evenimentul a fost consemnat la Chişinău de câteva sute de persoane, în mare parte veterani ai războiului din Afganistan. Potrivit datelor oficiale, în războiul din Afganistan au participat circa 12.500 de cetăţeni moldoveni, dintre care 297 au căzut pe câmpul de luptă, iar alţi patru au fost daţi dispăruţi. Retragerea trupelor sovietice din Afganistan a început în anul 1987, iar ultimele unităţi au fost evacuate în februarie 1989.

Vitalie Marinuţa a menţionat că militari dispăruţi în perioada războiului din Afganistan în anii 1979-1989 vor fi căutaţi în continuare. În acest sens, a adăugat ministrul Apărării, guvernul R. Moldova a adoptat la începutul anului hotărârea privind căutarea locurilor înmormîntărilor, exhumării, identificarea osemintelor şi re-înmormântarea militarilor dispăruţi. Vitalie Marinuţa a mai precizat că eforturile în cauză se desfăşoară în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

Militarii moldoveni pierduti in Afganistan, comemorati la Chisinau

Vitalie Marinuţa a depus flori la memorialul „Feciorilor Patriei – Memorie Eternă” (Foto: army.md)

În luna septembrie, Newsmoldova.md scria că medicii moldoveni au pregătit mostre de sânge ale rudelor celor care au decedat în războiul din Afganistan, pentru identificarea lor cu ajutorul testelor ADN. Specialiştii Centrului Republican de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare al Ministerului Sănătăţii şi Protecţie Socială, prin intermediul Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan a R.Moldova au trimis, la Comitetul militar de pe lângă Consiliului şefilor de guverne al CSI (Moscova) datele genetico-moleculare ale rudelor a patru soldaţi, care au dispărut în război în anii 1979-1989. Aceştia sunt: Vasilcovschii Ion Petru (Sîngerei), David Gheorghe Vasile (Cantemir), Belecci Ion Eugen (Vulcăneşti), Şalaru Mihail Ilie (Chişinău). ADN-ul celor decedaţi a fost introducs într-o bază de date specială operată de centrul de expertiză medico-legală de pe lângă Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult