Acasa InternationalBasarabia Ministerul Apărării al R.Moldova şi OSCE au semnat un memorandum în valoare de circa 1,4 milioane de euro

Ministerul Apărării al R.Moldova şi OSCE au semnat un memorandum în valoare de circa 1,4 milioane de euro

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Memorandumul în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor oferă R. Moldova posibilitatea de a diminua considerabil cheltuielile legate de întreţinerea şi asigurarea pazei armelor şi muniţiilor, precum şi utilizarea fondurilor străine pentru distrugerea muniţiilor din dotarea Armatei Naţionale.


Declaraţia îi apartine ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, cu ocazia semnării Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE în R. Moldova cu privire la implementarea Programului complex în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor, cu un buget total de circa 1,4 milioane euro.

Documentul semnat de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Philip Remler, prevede realizarea a opt proiecte separate. Este vorba despre construcţia unui depozit pentru stocurile de muniţii convenţionale în Bulboaca, modernizarea depozitelor de stocare a muniţiilor din Floreşti, Cahul, Bălţi şi Chişinău, distrugerea diferitelor tipuri de bombe, precum şi procurarea unui sistem mobil pentru verificarea vizuală a stocurilor de muniţii. Totodată, în cadrul acestui program vor fi organizate cursuri de instruire în domeniul managementului tehnic al muniţiilor.

Printre donatorii care vor contribui financiar la realizarea programului se numără în prezent guvernele Spaniei, Norvegiei, Suediei, Germaniei şi altor state occidentale. În acest context, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a mulţumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat R. Moldova privind asigurarea securităţii stocurilor de muniţii şi a armamentului convenţional păstrat pe teritoriul naţional.

„Sporirea securităţii la depozitele de păstrare a muniţiilor şi distrugerea bombelor din dotarea Armatei Naţionale va însemna un pas enorm în consolidarea securităţii şi reducerea posibilităţii de contaminare a solului în zonele de păstrare a muniţiilor”, a accentuat Vitalie Marinuţa. „Prin intermediul acestui program R. Moldova va contribui la sporirea controlului de arme, precum şi la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii în regiune”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult