Acasa InternationalBasarabia Moise Guran: Basarabia e România. E timpul să o demonstrăm

Moise Guran: Basarabia e România. E timpul să o demonstrăm

scris de M.A.
7 afisari

Pentru prima dată autorităţile române îşi iau mai în serios rolul de avocat şi ajutor al Republicii Moldova într-o situaţie de criză.

Moise Guran: Basarabia e România. E timpul să o demonstrăm

Moise Guran: Basarabia e România. E timpul să o demonstrăm (foto: paginademedia.ro)

Cum ruşii au interzis importurile de vinuri din ţara vecină, Moldova riscă acum o criză de proporţii, căci vinul este principalul produs de export, scrie Moise Guran, realizator TVR, pe biziday.ro.

Acum, prin blocarea vinului moldovenesc, Rusia încearcă să pună la respect o ţară care face cel mai important pas în integrarea europeană – acordul de liber schimb.

Europenii au înţeles situaţia de şantaj în care se află Moldova şi astăzi Comisia Europeană a propus liberalizarea de urgenţă a importurilor de vin din Moldova. Desigur, Dacian Cioloş, comisarul român pentru agricultură a avut un cuvânt greu de spus.

Însă dincolo de Bruxelles şi de Bucureşti, dincolo de apeluri şi de decizia hipermarketurilor de la noi, cei care au puterea să salveze Moldova sunteţi dumneavoastră consumatorii români. Dacă veţi avea curiozitatea să căutaţi pe rafturi şi să plătiţi pentru o sticlă de vin moldovenesc va fi ca şi cum aţi ciocni un pahar peste Prut, cu românii de acolo.

E timpul să o spunem deschis, moldovenii sunt români, iar vinul lor este vin românesc.

32 comentarii

UnUL 26-09-2013 - 21:42

Corect, domnule Guran. Dar nu e ușor să o demonstrăm, mai ales atunci când o bună parte dintre basarabeni nu sunt nici ei convinși de acest adevăr.

digital 26-09-2013 - 21:52

ar fi minunat ca România să fie întregită!
în granițele ei istorice de facto, cetățenii s-ar ralia cu timpul chiar dacă istoria și vremurile au trecut diferit peste ei!
mă bucur când văd oameni ca Moise Guran!

IngerAlbastru 27-09-2013 - 00:19

Ar fi si mai bine daca romanii din moldova numiti ceangai s-a declara unguri!!!
Defapt sint doar comunistii au bagat frica-n ei sa se declare romani.

UnUL 28-09-2013 - 15:08

Nu ingerași, nu sunt, așa cum nici secuii n-au fost niciodată unguri (se pare că au devenit acum, peste noapte!).

IngerAlbastru 29-09-2013 - 02:46

Insa secuii vorbeau limba maghiara ca si ceangaii de secole intregi pana sa le sperie romanii ca le ia caii si bicicletele si femeile daca nu se declara romani. Unii tot unguri se declara!!! Asa au disparut si romanii din secuime ca s-au neutralizat in unguri sa plece in Ungaria!!!

Adi 28-09-2013 - 18:37

Daca faci analize genetice ai sa vezi ca si ungurii din Ungaria sunt romani maghiarizati. La fel si evreii.

digital 28-09-2013 - 18:43

unde să le facă, pe analize, în cămară sau în șură?!
tu, cât de des faci analize din ăstea?!

cretin ai fost avortat cretin ai rămas!

IngerAlbastru 28-09-2013 - 19:27

La orice analiza s-ar gandi oricine, romanii sint o natie in numar mic, ca Ceausila a incercat sa le amestece cu ungurii sa le romanizeze asta a fost doar o incercare ca mai mult romanii s-au maghiarizat si s-au carat din zona spre vest!!!

digital 28-09-2013 - 19:34

IngerAlbastru
28-09-2013 at 19:27

asta e impresia matale, de oșan care a pierdut contactul cu zona și românii adevărați!
mai studiază și nu-mi da exemple de troglodiți că nu se pun!

IngerAlbastru 29-09-2013 - 02:49

Eu n-am avut niciodata contact cu romani adevarati, ireali sau de nici un fel!!! Sa studieze cine ce vrea dintre romani ca au nevoie mai mult decat mine de orice cunostinte!!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2013 - 06:29

LEGIUNEA 13 GEMINA a fost compusa in

MAJORITATE COVARSITOARE din TINERI

EVREI dupa cucerire si daramarea TEMPLULUI SFANT de la IERUSALIM , CAPITALA MONDIALA a LUMII CREDINCIOASE !

Este ADEVARAT ca OFITERII erau ROMANI,
si asa se explica ca sudetii mai seamana cu TZAGANII !

haril 29-09-2013 - 04:59

ADI,cum or fi evreii aia iudaizati,ca nu inteleg si basta. Mai gandeste-te,poate afli,pana la urma,ca oltenii par a se inrudi cu cohortele imperiului roman formate din evreii Palestinei. ajunsi pe teritoriul Daciei pe post de soldati ai cohortelor imperiale,precum GEMINA.

urbos 29-09-2013 - 06:13

Animalule, lasa vrajeala cu ji danii veniti p-aici, ca e o alta manevra de cacat, tipica pentru neamu vostru imputit. In legiunea aia romana, erau neamuri de prin OM, dar se pare ca erau mai degraba sirieni, asa ca, ji dane, pune-ti pofta-n cui.

Adi 29-09-2013 - 07:50

Nu ai inteles nimic. Marefeream si la evrei maghiarizati. Dupa analize vezi ca a disparut partea cu latinitatea si asta cu tot cu legiunea din Palestina-Israel. Ia ghiceste, unde au disparut latinii din Dacia dupa Aurelian?

BULA 29-09-2013 - 08:00

S-or inrudi oltenii cu iudeii din Palestina, dar nu si cu khazaretii din nordul Turciei. Si sa nu uitam ca prin Oltenia au migrat slavii catre Balcani. In Oltenia sunt multi cu ochii albastri si parul blond-saten, cu inaltimea de peste 1,85 metri, ca slavii.

pathfinder 27-09-2013 - 09:54

Diseara am sarbatoresc inceputul weekend-ului cu vin de peste Prut!

IngerAlbastru 29-09-2013 - 02:51

Asa o sa fac si eu inainte de culcare, o sa beau un coniac cat ma uit la TeVeu …

Adi 28-09-2013 - 15:52

E o situatie unica in istorie ca o unificare sa se faca dupa numarul de sticle la o masa. In fapt, o unificare costa si un buget de unificare ar fi trebuit produs de aurul dat la canadieni, petrolul la austro-ungari si gazele de sist la americani. Fara buget, adio unificare.

ion 29-09-2013 - 02:36

Uitati. Nimeni nu vrea sa fie condus de altcineva. Noi, moldovenii ex-rusi taristi si ex-sovietici ne-am format in 200 de ani ca popor aparte in Babilonul celor circa 100 de popoare ale fostului imperiu si idealul nostru este acela de a fi in rand cu celelate tari ex-sovietice: Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Armenia, Ucraina etc. Nu vom dori pentru nimic in lume sa fim judete, o anexa a cuiva, sa ne conduca un „frate mai mare”, sa ne fie el stapan in casa noastra, in tarisoara noastra. Suntem autosuficienti, nu ne trebuie nimic de imprumutat – avem savantii, artistii, sportivii nostri, specialistii nostri pentru orice domeniu, de la vest de Prut practic n-avem ce imprumuta. Daca se mai pune vreo „cortina de fier” care sa ne desparta inca pe vreo suta de ani – rezistam si ne dezvoltam mai departe fara a sti ce se face peste Prut. Moda si tot ce e nou la Chisinau vine de la Est. 700.000 de moldoveni lucreaza acum in Rusia, unde practic cu greu pot fi deosebiti de rusi, la fel cum in Romania nu se deosebesc de romani.Concomitent putem fi si romani, si rusi si moldoveni deosebiti de romani si de rusi, asa ceva un moldovean de la vest de Prut nu poate, el e numai roman si nici un rus din Rusia nu poate – el e numai rus.Moldovenii din R.Moldova s-au adaptat la ambele limbi, ambele culturi si respira, traiesc, muncesc azi pe tot intinsul pana dupa cercul polar si pana la hotar cu Japonia, pestetot ai sa intalnesti moldoveni – plecati inca de pe vremea tarului, a URSS si mai recent acum.

ion 29-09-2013 - 04:33

E bine ca se bea vin moldvovenesc si in Romania .Cel mai mult vin moldovenesc se bea in Rusia, Belorusia, Kazahstan, Ucraina – 75% din tot volumul in suma de vreo 250 miloane de dolari. Tarilor UE le revine 15 %, dintre care numai 2% ii revine Romaniei – in suma de 4 milioane, restul se exporta in Tarile Baltice, Cehia, Slovacia, ajunge si in Italia (1 milion), in Polonia (7 milioane, aproape de 2 ori mai mult decat in Romaia). Salvarea va veni probabil din Asia, in deosebi din partea Chinei, care intr-un singur an si-a marit importurile de vin moldovenesc de 3 ori. Daca nu – il bem noi singuri – moldovenii sunt pe primul loc pe glob la cantitatea de bauturi alcoolice pe cap de locuitori – echivalentul anual la 24 de litri/ pe cap de locuitor, ne-am distantat mult de rusi, care beau vreo 15 litri, romanii – probabil ca beau vreo 10 litri.
„Hai, noroc! Si altu-n loc. Sa ne fiți sanatosei!”

ion 29-09-2013 - 05:01

Ca sa fie vinul „romanesc” – ar trebui romanii Romaniei sa verse sudoare si sa munceasca sa-l faca, sa-l aduca la standarde de calitate mondiale, dar nu smechereste sa-si atribuie ceea ce nu au muncit si nu le apartine. Nu e onest, nu e crestineste, e hoteste. Iar unde e smecherie, hotie – nu mai ramane loc de fratie. Cu „smecherul”, hotul nu voi fi niciodata farte, chiar daca vorbim aceeasi limba. Mai degraba ma voi apropia de cei straini dupa limba, dar curati la suflet, frati dupa soveste, constiinta, credinta, omenie, care nu umbla cu vorbe dintre-acestea ca vinul meu este deja al lui („romanesc”), la fel si casa, si mosia, si averea, tara mea. Nu suntem noi moldovenii atat de prosti ca sa ne „unim” cu „smecherii”.

Antibasistul 29-09-2013 - 08:07

Am cumparat vin pe a carei eticheta scria vin romanesc, pe eticheta mica din spate scria ca e produs in R. Moldova, imbuteliat in jud. Prahova.

BULA 29-09-2013 - 08:10

Coca-cola unde e imbuteliata ?

Antibasistul 29-09-2013 - 10:01

Coca Cola RO, s-a mutat in Basarabia.

IngerAlbastru 29-09-2013 - 10:10

Am vazut odata la Oradea chiar la intrare in Romania la granita.

UnUL 29-09-2013 - 14:25

A fost cândva la Oradea, Ingeraș, dar acum…

IngerAlbastru 29-09-2013 - 09:54

Asa se vinde si in State … pe sticla este si panglica tricolor sa fie mai convingator dar pe urma cele scrise cu literele mici omoara placerea!!!

ion 29-09-2013 - 05:25

Parca nu sunteti deja beti – unde vedeti voi pe harta Basarabia? Basarabia, adica Republica Democratica Moldoveneasca ocupata in 1918, a fost o „Siberie” a Romaniei lipsita de cele mai elementare drepturi ale omului, o provincie coloniala inapoiata si discriminata – pana la 1940. O alta Basarabia nu este si nu va fi,nu umblati degeaba si nu cauta potcoave de cai morti. Nici Romania cea de alta data nu mai este, azi e nu mai este stat suveran si independent capabil sa faca ce vrea si sa se „uneasca”- sau „dezuneasca” cu cineva. Intrebati mai intai de UE – va da voie UE sa mutati hotarul de la Prut al UE macar cu 1 centimetru? Vor fi de acord cele 28 de parlamente plus parlamentul european ca Romania sa aduca pe cineva in interiorul hotarelor UE. E de ajuns Ungaria sau Olanda sa fie „contra” si s-a zis cu „unirea”, cu planul la o noua „Romanie Mare”. – Cineva e beat si aiureste, i se nazare la orizont o Fata Morgana – Basarabia disparuta demult. Treziti-va si cautati-va de treaba, nu mai umblati cu vorbe goale. A fost odata ca-n povesti…- pentru unii si ca in iad pentru altii si eu unul nu mai vreau sa mai fie, sa se repete. Ne e bine in R.Moldova si fara Basarabia si fara „frati mai mari”.

Antibasistul 29-09-2013 - 08:11

Va e pe dracu bine, sinteți muritori de foame,lucrați in Rusia sau in Occident sa va hraniți familiile!

UnUL 29-09-2013 - 14:27

Ioane, ești basarabean mancurt sau doar român p r o s t și ignorant al istoriei ?

ion 29-09-2013 - 06:03

Nu va sfortati sa beti mai mult decat puteti, o sa va doarac capul si in plus si cu punga goala o sa ramaneti. Beti din placere si u di alte motive – politice, geopolitice etc. Ca buni vecini va apreciem solidaritatea, dar de tot n-o sa ne „cumparati” cu acest gest, cu aceasta actiune – nu asteptati si nu cersiti nicio „unire”, ea nu va fi si nu poate fi decat numai cu de-a sila, prin sange si teroare ca in 1918, de buna voie noi nu ne vom „uni”, n-avem cu cine ne „uni”, nu ne place Romania de azi, starea jalnica in care se afla, reputatia rusinoasa pe care are in lume. Faceti din Romania o tara prospera, dezvoltata, civilizata, LIBERA, DEMOCRATICA, de care sa nu ne fie teama ca vom fi iarasi nedreptati, umiliti, amagiti, disctriminati ca pana la 1940. Deocamdata moldovenii din RM aleg alte tari cu care se „unesc” individual, sa munceasca – Italia, Spania, Portugalia, Franta, Irlanda, Rusia etc. In Romania azi cu tot cu studenti nu sunt nici macar 30.000 de moldoveni, adica de 23 de ori mai putini decat in Rusia. Cifrele nu mint, ele vorbesc de la sine cu cine se „unesc” azi moldovenii RM.

Adi 29-09-2013 - 11:55

Foarte bine ! Dute in Rusia unde iarna e -50 grade Celsius sau in Israel unde vara e +50 grade Celsius. Oricum, se mareste comunitatea romana din Moscova ca ei au o natalitate foarte mica si poate iei conducerea peste 100 de ani de la Putin.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult