Acasa InternationalBasarabia Moldova, „cel mai sarac vecin” al UE

Moldova, „cel mai sarac vecin” al UE

scris de Ziua Veche
30 Afisari

Comisia Europeana a declarat Republica Moldova ca fiind unul dintre cei mai saraci vecini ai Uniunii Europene. Declaratia a fost facuta joi de reprezentantii Comisiei la Chisinau, potrivit publicatiei Vzglead.ru.


Republica Moldova este una dintre cele mai sarace tari care se invecineaza cu UE, potrivit concluziei expertilor care examineaza aplicarea „politicii europene de vecinatate” fata de Moldova. Statisticile arata ca venitul mediu anual pe cap de locuitor in Moldova este de 1.100 euro, prin urmare, cetatenii moldoveni castiga mai putin de 100 de euro pe luna. Trebuie luat in calcul si faptul ca PIB-ul Republicii Moldova a scazut anul trecut cu 6,5 %, in comparatie cu cresterea de 7,2% din 2008.

De asemenea, in comertul extern, expertii au indicat tendinte negative. Anul trecut, comertul bilateral dintre Republica Moldova si UE a scazut cu 30% – de la 2.45 miliarde de euro, cat era in 2008. O treime din forta de munca a plecat din tara din cauza somajului. Iar criza politica prin care trece tara nu face decat sa inrautateasca situatia.

Scadere economica din R. Moldova a fortat autoriatatile sa caute ajutor din afara. In luna ianuarie a acestui an, Fondul Monetar International a aprobat un acord prin care Republica Moldova va primi in trei ani aproximativ 410 de milioane de euro, cu scopul de a restabili stabilitatea financiara si externa.

1 comentariu

Futperusi 30-11-2010 - 15:49

Sa-i ia dracu de bestii ordinare. Romania de dincolo de Prut trebuie sa se uneasca cu mama Romania. Daca rusilor nu le place acest lucru, sa ne pupe direct in cur.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult