Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Moldova-Igor Dodon este noul Președinte

UPDATE – Moldova-Igor Dodon este noul Președinte

scris de M.A.B.
14 afisari

UPDATE – Dupa numărarea a 99,9% din procesele verbale, diferența între Igor Dodon și Maia Sandu a ajuns la 73 de mii. Liderul PSRM acumulează 835 010 de voturi sau 52,29% față de 761 934 de voturi, 47,71%. Au mai rămas de proces voturile din 2 secții de vot.

UPDATE – Datele preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin arată că socialistul Igor Dodon a câștigat alegerile și va fi președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani, informează presa din republică.

Dodon a acumulat 814.000 din voturi, ceea ce înseamnă peste jumătate din voturile valabil exprimate.

După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 55,17% din sufragii. Contracandidata sa, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 44,83% din voturi, informează rise.md.

Candidat al socialiștilor, Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev.

A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău.

În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă în noiembrie 2011 a părăsit partidul și s-a alăturat Socialiștilor, și a devenit președinte al formațiunii în același an.

Conform postului de televiziune Publika, la alegerile locale din 2011, Dodon a candidat împotriva lui Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, dar a pierdut cu puțin peste 49 la sută din voturi. În perioada 2012-2014, a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă și a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat pe Nicolae Timofti în funcția de șef al statului. Ulterior, însă, Dodon a declarat ca regretă votul său pentru Timofti.

Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a nascut în Sadova, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii.

Socialistul prorus Igor Dodon și-a revendicat duminică noapte victoria în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a promis că va fi președintele tuturor, al celor de dreapta și al celor de stânga, al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia.

„Înțeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înțeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi președintele tuturor”, al celor „de dreapta” și al celor „de stânga”, al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia, a spus Dodon la sediul Partidului Socialist din Chișinău, unde a fost întâmpinat de câțiva susținători care au strigat în limba rusă ‘Dodon președinte!’.

El a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu pentru că a obținut un „rezultat foarte bun”. „Vreau să vă mulțumesc pentru o campanie electorală dură, dar bună. Dar vă rog să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate”, a spus liderul socialist.

Dodon le-a transmis susținătorilor Maiei Sandu că va lua în calcul toate „dorințele” lor și toate lucrurile în care ei cred.

„Eu o să ascult pe fiecare. Dar haideți să liniștim spiritele. Diferența este destul de mare. Ieșiți, vă rog, foarte clar. Eu cred că acest lucru va fi apreciat de toți”, i-a transmis el Maiei Sandu, cu care s-a arătat dispus să aibă o întrevedere chiar luni, pentru a vedea „cum trebuie procedat mai departe”.

El s-a adresat și cetățenilor moldoveni din Occident, care au votat în mare majoritate pentru Maia Sandu.

„Stimați concetățeni, stimați prieteni, noi suntem cetățeni ai aceleiași țări. Vă stimez pe fiecare, chiar dacă ați votat împotriva mea. Vă stimez votul, pentru că sunteți cetățeni ai Republicii Moldova, dar începând cu ziua de astăzi eu sunt și președintele dumneavoastră. Vă promit că vom ține cont de probleme cu care dumneavoastră vă ciocniți. O să simțiți acest lucru”, a declarat Dodon.
El le-a mulțumit de asemenea „tuturor cetățenilor” care i-au „încredințat votul” și „viitorul acestei țări”.

  Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon a acumulat 803 794 din cele 1 603 809 de opțiuni de vot realizate astăzi și la  este noul președinte al Republicii Moldova.

UPDATE –   93,03%, Igor Dodon 55,72%, Maia Sandu 44,28%

22:45 88,85%, Igor Dodon 55,95%, Maia Sandu 44,05%
22:43 88,61%, Igor Dodon 55,97%, Maia Sandu 44,03%
22:42 88,37%, Igor Dodon 56,02%, Maia Sandu 43,98%
22:41 87,94%, Igor Dodon 56,12%, Maia Sandu 43,88%
22:40 87,55%, Igor Dodon 56,21%, Maia Sandu 43,79%
22:39 87,31%, Igor Dodon 56,22%, Maia Sandu 43,78%
22:38 86,88%, Igor Dodon 56,37%, Maia Sandu 43,63%
22:37 86,54%, Igor Dodon 56,42%, Maia Sandu 43,58%

Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 858.851 de voturi valabil exprimate, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a obținut în cursa electorală pentru președinție 57,92% din voturi, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, 42,08% din voturi.

igor dodonCandidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat grave nereguli în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Ea declarat, duminică seară, într-un briefing de presă, că neregulile au fost înregistrate în special în secțiile de votare din străinătate, acolo unde s-au epuizat buletinele de vot.

Maia Sandu a subliniat că, prin organizarea defectuoasă a votului din diasporă, autoritățile moldovene „au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exprima votul”.

„Înainte de această campanie, pur și simplu am știut că regimul nu vrea să plece. După o campanie murdară, am fost martori, astăzi, ai unei zile a alegerilor plină de încălcări și, totuși, noi nu ne-am lăsat intimidați, ne-am prezentat într-un foarte mare. (…) Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Amintesc că noi am solicitat anterior autorităților să suplimenteze numărul de buletine și, mai ales, să deschidă noi secții de vot în regiunile unde sunt stabiliți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, în Franța, în Italia, în România. Solicitările noastre au fost ignorate și, în consecință, astăzi buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la București, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Sute de cetățeni care au parcurs un drum lung, care au stat în frig și ploaie, nu au putut să voteze. Această situație este inacceptabilă. Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova de a-și exercita dreptul la vot”, a afirmat Maia Sandu.

Candidata PAS a solicitat Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova să investigheze modul de utilizare a unui număr de 6.000 de buletine de vot destinate secțiilor din Portugalia, acolo unde există suspiciunea unei fraude electorale.

Referindu-se la neregulile înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că au existat cazuri de cumpărări de voturi și de violență asupra observatorilor.

„Avem informații despre încălcări și pe teritoriul Republicii Moldova, cazuri de cumpărare a voturilor, cazuri de violență împotriva observatorilor, cu implicarea reprezentanților administrațiilor publice locale, incidente în care mii de cetățeni din stânga Nistrului au fost aduși la vot în mod organizat, folosind resursa administrativă”, a adăugat candidata pro-europeană.

Ea a dat asigurări că va urmări cu atenție modalitatea de soluționare a plângerilor împotriva neregulilor constatate și a făcut un apel la populație să dea dovadă de calm.

„Analizăm aceste incidente și așteptăm rapoartele observatorilor. Acum avem o sarcină importantă, să ne păstrăm calmul, să ne focusăm pe încheierea votului în diaspora și să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenți până la capăt și vă promit că vom clarifica împreună fiecare încălcare, fiecare caz în care oamenii nu au putut să voteze. Nu le vom permite să vă fure votul. Sunt încrezătoare că am pornit, împreună cu dumneavoastră, schimbarea de care cu toții avem nevoie”, a mai spus Maia Sandu.

 

Candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, a făcut duminică apel la calm în așteptarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin.

„Alegerile s-au finalizat. Oamenii au votat, haideți să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al celor doi candidați, este să asigurăm un echilibru în societate”, a declarat el, la sediul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), după închiderea urnelor.

„Indiferent care va fi rezultatul, haideți să chemăm oamenii la calm. Nu avem nevoie de tulburări. Nu avem nevoie de provocări, de destabilizarea situației în societate”, a mai afirmat Dodon, într-un apel adresat contracandidatei sale proeuropene, Maia Sandu.

El a mai spus că mii sau „poate chiar zeci de mii” de cetățeni nu au reușit să voteze, „cei mai în vârstă din cauza timpului, diaspora din cauză că nu au ajuns buletinele” de vot.

Dodon a declarat că a cerut autorităților să fie deschise mai multe secții de votare în străinătate, dar că solicitarea sa a rămas fără răspuns.

„Cineva de la CEC (Comisia Electorală Centrală — n.r.), de la Guvern va trebui să răspundă pentru asta”, a adăugat candidatul socialist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult