Acasa InternationalBasarabia Moldova si Romania au semnat un acord privind securitatea sociala a cetatenilor

Moldova si Romania au semnat un acord privind securitatea sociala a cetatenilor

scris de Ziua Veche
20 afisari

Republica Moldova si Romania au semnat un Acord de colaborare in domeniul securitatii sociale. Scopul acordului este apararea drepturilor sociale si economice ale cetatenilor Moldovei, care locuiesc permanent sau temporar pe terioriul Romaniniei, precum si a cetatenilor romani pe teritoriul Republicii Moldova, scrie publicatia Moldova Azi.


„Potrivit acordului, cetatenii moldoveni care lucreaza in Romania au dreptul sa beneficieze de indemnizatii la asigurarea sociala, inclusiv indemnizatii pentru boala, maternitate, invaliditate, de pensii pentru limita de varsta, de pensii de urmas”, a declarat ministrul muncii, protecţiei sociale si familiei din Moldova, Valentina Buliga. 

Ministrul a precizat ca acordul vizeaza muncitorii permanenti si netitulari,functionarii publici, angajatii intreprinderilor de transport international, angajatii misiunilor diplomatice si serviciilor consulare, precum si familiile acestora. „In perioada 2001-2009, in baza Conventiei dintre Romania si fosta URSS privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, semnata la Bucuresti in 1960, drepturile de pensie au fost stabilite pentru 1606 cetateni ai Republicii Moldva, care s-au repatriat in Romania”, a declarat Buliga. Prin urmare, la determinarea dreptului la prestatii de asigurari sociale, fiecare stat contractant trebuie sa totalizeze perioadele de asigurare realizate pe teritoriul celor doua tari. Fiecare stat va achita partea de pensie calculata pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurari sociale.

0 comentariu

Ticu 02-12-2010 - 08:06

Ca sa traduci Intergovernmental Panel on Climate Change prin Panoul International asupra Schimbarilor Climatice este o prostie mai mare decat Sulaina Chanel a lui Basescu sa aviara gripa a lui Boc. Dati click fratilor pe TRADUCERE daca nu stiti engleza si va va ajuta spunandu-va: Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice. Dar nici romaneste nu stiti: ce e aia „panou international”????

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult