Acasa InternationalBasarabia Moscova acuză Chișinăul că trece de la neutralitate la o poziţie antirusă

Moscova acuză Chișinăul că trece de la neutralitate la o poziţie antirusă

scris de Misu Andrei
135 Afisari

Rusia a acuzat din nou Republica Moldova că trece de la statutul de neutralitate stipulat în Constituţia sa la o „susţinere nesăbuită a poziţiei agresive a Occidentului”, prin adoptarea de declaraţii antiruseşti, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md și  RIA Novosti.

„Iarăşi veşti îngrijorătoare de la Chişinău. Continuă deriva Republicii Moldova de la neutralitatea stipulată chiar în Constituţia sa. Astăzi, parlamentul lor (al Republicii Moldova), la iniţiativa partidului proeuropean Acţiune şi Solidaritate, a adoptat aşa-zisa ‘Declaraţie privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei’. Acesta este un nou atac la adresa noastră (a Rusiei) şi reprezintă, în fond, susţinerea nesăbuită a poziţiei agresive a Occidentului”, a scris şeful Comitetului pentru politică externă al Consiliului Federaţiei, camera superioară a legislativului rus, Grigori Karasin, într-o postare pe Telegram.

„Simptome periculoase de instabilitate”

Oficialul rus susține că în astfel de acţiuni se întrevede agenda de politică internă adoptată de Chişinău: „să se aprindă isteria care a fost deja lansată în Republica Moldova, la sugestia Kievului, cu evidentă tentă antirusă”.

În general, toate acestea reprezintă simptome periculoase de instabilitate în politica internă şi externă a Republicii Moldova. Vom urmări cu atenţie”, a mai spus Karasin, potrivit Deschide.md.

Parlamentul Republicii Moldova –  fostă republică sovietică cu ambiţii europene- a adoptat, joi, 2 martie, cu votul majorităţii deputaţilor, Declaraţia cu privire la agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit parlamentarilor de la Chişinău, acest act de agresiune făţişă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul final al CSCE de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi de Actul fondator NATO-Rusia, arată sursele citate.

 Moldova se teme că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei

Republica Moldova se teme de la începutul invaziei ruse din Ucraina că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, iar aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele săptămâni.

Declaraţia a fost votată în ziua în care Republica Moldova și-a comemorat eroii căzuţi în războiul din Transnistria (1992), ceea ce subliniază, de asemenea, susţinerea de către parlamentul de la Chişinău a eforturilor comunităţii statelor democratice de a institui un tribunal special pentru agresiune şi stabilirea răspunderii pentru crimele de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe rus a reacţionat joi la declaraţia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova cu privire la agresiunea rusă în Ucraina, printr-un comunicat:

„Pe 2 martie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o rezoluţie antirusă întocmită în spiritul unor acţiuni similare care au fost emise anterior în structurile europene şi euroatlantice şi individual în ţările UE şi NATO. Astfel, deputaţii au fost de acord cu cele mai odioase declaraţii ale curatorilor lor occidentali’, subliniază un comunicat al ministerului rus.

Preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia la mijlocul lunii februarie că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău, arată Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS