Acasa InternationalBasarabia Moscova sparge alianta democratica de la Chisinau

Moscova sparge alianta democratica de la Chisinau

scris de Ziua Veche
3 afisari

Disputa privind participarea trupelor Republicii Moldova la parada de la Moscova a scos la iveala in ultimele zile diferentele din sanul Alinatei pentru Integrare Europeana ce guverneaza la Chisinau. Membrii Partidului Liberal s-au opus acestei idei, in vreme ce premierul Vladimir Filat, seful PLDM si Nicolae Lupu din partea PD au insistat pentru participarea soldatilor moldoveni la parada de la Moscova, transmite unimedia.md.

Consilierul pentru politica externa al premierului Filat, expertul european Nicu Popescu a apreciat pentru unimedia.md ca participarea Moldovei la parada este binevenita. „Cred ca noi, in conditiile in care vrem sa ne consolidam ca un stat European, trebuie sa ne maturizam, sa ne uitam la acele procese care se intampla inclusiv in relatia polono-rusa, ca sa nu mai vorbesc de relatia cu Franta si Statele Unite, si sa participam la aceasta parada militara ca un stat matur”, a afirmat Popescu. Deputatul PL, Boris Vieru, crede ca prezenta la acest eveniment este un semn de recunostinta fata de Rusia, iar din moment ce armata a 14-cea este pe teritoriul tarii noastre gestul ar fi inoportun.

Cioroianu se face din nou de ras

Fostul ministru de Externe de la Bucuresti, Adrian Cioroianu, aflat la televiziunea Publika TV din Chisinau a sustinut si el participarea moldovenilor la parada de la Moscova: „Ce castiga Republica Moldova din orice decizie? Cu siguranta ar pierde daca nu s-ar duce. Rusii nu sunt naivi si ar gasi o parghie acolo pe care s-o roteasca intr-o directie care sa usture”.

Proteste la Chisinau

Un grup de tineri de la Chisinau a lansat ideea unui protest public pentru ziua de marti sub lozinca: „SPUNE-LE LIDERILOR MOLDOVEI CA DEMNITATEA NU SE NEGOCIAZA! Participarea tarilor ocupate la sarbatorile sovietice e timpul sa inceteze”. Ziua de 27 aprilie nu a fost aleasa intamplator. „Stim ca marti este Ziua Drapelului de stat si consideram ca este un prilej potrivit sa demonstram ca avem demnitate si nu vom inghiti orice insulta adusa noua si tarii noastre”, spun tinerii. In acest sens, pe Facebook a fost creat si un grup „Nu vrem soldati moldoveni la parada din 9 mai 2010 de la Moscova”. 

AIE nu mai poate fi salvata

Liderul Miscarii Actiunea Populara, fostul consilier prezidential Sergiu Mocanu, critica decizia Aliantei pentru Integrare Europeana de trimite un grup de militari din Moldova la parada Victoriei din Moscova, care va avea loc la 9 mai. Mai mult, Mocanu considera ca presedintele interimar, Mihai Ghimpu, comandant suprem al Fortelor Armate, a adoptat sub presiunea liderilor Aliantei decizia de a participa la parada militara de la Moscova, transmite Deca-press. „O decizie impusa sefului statului prin santaj si ipocrizie nu poate consolida Alianta de guvernamant si nici nu poate contribui la o stabilitate politica de durata”, sustine Mocanu. In opinia lui Sergiu Mocanu, dupa aceasta actiune, Alianta nu mai poate fi salvata.

0 comentariu

Chris P. 29-11-2010 - 20:14

..in sfarsit un articol interesant despre traditiile de Sfantul Andrei si nu doar ‘povesti’…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult