Acasa InternationalBasarabia Năstase: USL “gândeşte altfel” relaţiile României cu Rusia

Năstase: USL “gândeşte altfel” relaţiile României cu Rusia

scris de D.P.
5 afisari

Uniunea Social Liberală „gândeşte altfel” relaţiile României cu Rusia în viitor, comparativ cu actuala conducere de la Bucureşti, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, într-un interviu acordat ziarului „Timpul ” din Chişinău, citat de Agerpres.

adrian_nastase_usl_rusia„În mod sigur prevede sau gândeşte altfel aceste relaţii. Şi eu am să revin la ceea ce am făcut eu în calitate de prim-ministru şi de preşedinte al PSD – eu am considerat că România are nişte obiective clare are nevoie de umbrelă de securitate şi de aceea m-am bătut ca România să intre în NATO şi acest lucru s-a întâmplat în 2003-2004, să intre în UE şi am finalizat toate capitolele de negociere în decembrie 2004. În felul acesta România şi-a clarificat profilul, identitatea internaţională. Din acel moment am avut libertatea necesară pentru a trata relaţiile cu unii dintre vecini, inclusiv cu Rusia, în termeni practici, inclusiv din punct de vedere economici”, a afirmat Adrian Năstase, întrebat cum ar caracteriza relaţiile actuale ale României cu Rusia şi dacă USL prevede o abordare „puţin altfel” referitoare la aceste relaţii pe viitor.

Fostul premier a explicat că, în timpul mandatului său de la conducerea Palatului Victoria, s-a întâlnit cu preşedintele de la acea vreme al Rusiei, Vladimir Putin.

„Am făcut mai multe vizite cu oameni de afaceri. Noi nu putem să schimbăm geografia, e o problemă de geografie. România va continua să fie aici în proximitatea Rusiei. Este important ca noi să ştim exact cărui spaţiu de valori aparţinem, lucrul ăsta este clarificat. Şi atunci, pentru ce să irităm Rusia prin diverse declaraţii? Mi se pare că aici este o chestiune de înţelepciune politică şi, sigur, punctul de vedere al USL va fi si este şi acum în sensul a celor ce am spus eu acum”, a afirmat Adrian Năstase.

Întrebat despre relaţiile moldo-române, după aprilie 2009 şi până în prezent, şi dacă s-ar mai fi putut face ceva în acest sens şi nu s-a făcut, Năstase a răspuns: „S-ar fi putut renunţa la unele dintre declaraţiile politice care s-au făcut pentru că eu cred că la fel s-au creat nişte iritări inutile”.

Referindu-se la relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Adrian Năstase a apreciat că este interesat de ceea ce îşi doresc oamenii politici de la Chişinău, „cei care într-un fel vor trebui să decidă la un moment dat calea de urmat”.

Întrebat de ce crede că Rusia nu şi-a respectat angajamentele asumate la Istanbul în 1999 de a-şi retrage forţele armate din Moldova, fostul premier român şi-a exprimat convingerea că „fără îndoială că Rusia introduce această chestiune într-un pachet mai mare de înţelegeri”. „Până la urmă, arsenalul din Transnistria nu mai are valoare strategică în relaţia cu americanii. În mod evident, discuţiile care vor începe, dar, probabil, vor fi accelerate după alegerile din Rusia şi după clarificările din Republica Moldova, după stabilirea unei relaţii între Rusia şi principalele puteri occidentale. În momentul acela lucrurile vor avea o lumină verde pentru o soluţie. Problema este şi aici, cei din Transnistria, probabil, că nu înţeleg un lucru – de foarte mulţi ani cei din Chişinău am impresia că au început să gândească spaţiul acesta fără Transnistria şi s-ar putea ca la un moment dat, când vor dori ei să discute aceste chestiuni, lucrurile să devină foarte complicate. Cred că este important şi pentru Rusia să elimine ceea ce este în mod evident un cuib de probleme, care le creează mai multe dificultăţi decât le aduce ca performanţă geostrategică sau ca rezultat politic”, a mai spus Adrian Năstase.

1 comentariu

gogu 20-06-2011 - 13:41

bineinteles,comunist la comunist trage ca doar asa poater veni din nou Bufnita
la vedere

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult